15:48

03.05.2021

15:48

03.05.2021

RTK2, Aleksandra Nićić

U Drsniku kod Kline drugi dan Vaskrsa obeležen je litijom oko crkve Svete Petke. Praznici su dani kada se raseljeni vraćaju svom zavičaju.

Crkva Svete Petke godinama unazad predstavlja svetionik Drsničanima širom sveta. Preostali meštani sa nestrpljenjem su iščekivali Vaskrs, jer su praznici dani  kada se raseljeni vraćaju u svoj rodni kraj.

 “Ove godine skupilo se nešto naroda, baš lepo ponosim se njima, to su ljudi koji su rođeni ovde pa im je želja da dođu i obiđu osećaju se slobodniji I hrabriji kad veruju u Boga…Mnogo znači pogotovo mi koji smo tu,lakše nam je vidimo naše ljude , setimo se na starinu, kako smo porasli, kako smo se družili, kako smo išli kod komšija na slave”, rekao je Miomir Ribać.

"Željno smo iščekivali ovaj dan, najveći praznik, a takođe smo dosta I tužni jer smo navikli da je ovde masa, narod , naraštaji, deca, toga je nažalost  iz godine u godinu nešto manje, nadanmo se da ćemo I to da prevaziđemo, ne možemo da utičemo na vreme I okolnosti oko nas. Danas posvećujemo pažnju našoj veri,tradiciji, našoj crkvi.  Okupili smo se ovde kao jedna duša, jedno telo  da to proslavimo u zdravlju i veselju napredku I nadamo se boljem “, kaže  Mihajlo Čekrlić.

Pored brojnih porušenih i napuštenih kuća nailazimo na porodicu  Laović koja je jedna od retkih iz čije kuće se za praznik  čuje dečija graja. Dostana ne skida osmeh sa lica, jer je porodica  na  okupu.

“Danas mi imamo krste, idemo kod crkve, tu se skupljamo, nosimo krst oko crkve, ranije se išlo kroz celo polje, kroz šumu, a od rata  samo oko crkve idemo. Kako koji dan sve manje naroda ima,  kad smo se vratili bilo je dosta naroda ti što su živeli to svi dođu iz Srbije, sad sve manje i manje.Za decu je mnogo lepo, vole da dođu, tu smo rodjeni tu nam je kolevka, sve što imamo tu imamo, 4 unučića su mi bila, od sina, ćerke, imam 5 ćerke  i sina, 16  unučića imam, to je bogatstvo ”, kaže Dostana Laović.

Praznici u krugu porodice na selu imaju posebnu draž.

„Došli smo kod babe i dede za praznike pošto ne idemo u školu, kucamo se, dobijamo jaja sa našim imenima, zabavljamo se, igramo se“, kaže Mihajlo Laović iz Beograda.


Iako je u Drsniku izgrađeno 65 povratničkih kuća u njemu danas živi svega  20 Srba.Uprkos brojnim nedaćama koje su ih godinama pratile Drsničani i dalje neguju svoje običaje I tradiciju .