18:30

06.05.2021

18:30

06.05.2021

RTV KIM

U gradu na Bistrici obeležena je slava Prizrena, slava vladike raško-prizrenskog Teodosija i slava Sabornog hrama Svetog Đorđa.

Obeležavanju Đurđevdana su uz prizrenske bogoslove prisustvovali i malobrojni vernici. Nakon liturgije je prerezan slavski kolač, posle čega je vladika Teodosije sa vernicima krenuo u svečanu litiju oko hrama.

"Svetog Georgija proslavlja cela crkva, pa evo i mi, ovde, u ovom gradu, iako u malom broju. Ali, Gospod nije u broju, Gospod je u sili. U malome se sila božja projavljuje. Upravo kroz slabe Gospod projavljuje moć i silu svoga svetog vaskrsenja. Naša srca su oradošćena današnjim praznikom", rekao je vladika Teodosije u besedi nakon liturgije.

Vladika je u čin sveštenika proizveo đakona Milana Stanojevića iz Orahovca.

"Neka bi Gospod dao svima nama radost u srcu zbog današnjeg praznika, svima koji slave, svim sveštenoslužiteljima, profesorima i učenicima naše Bogoslovije, našoj dragoj dečici sabranoj ovde i svima onima koji su hteli danas da budu ovde, ali zbog svih ovih prilika nisu mogli doći. Neka Gospod u njihova srca usadi radost neprolaznu i mir svoj. Onaj mir za koji je rekao: ’Mir svoj dajem vam’! Ne kako ga daje ovaj svet, nego onaj mir koji je dragoceniji od svega na ovom svetu i koji nam niko ne može uzeti", kazao je vladika Teodosije, završavajući besedu tradicionalnim "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse".

I u ostalim pravoslavnim hramovima na Kosovu je obeležen praznik Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru.