15:32

11.05.2021

15:32

11.05.2021

Bojan Tomić, RTK2

U Dobrotinu, nadomak Lipljana, porodica Gudžić bavi se uzgojem godži bobica. Crvena bobičasta biljka retka je na ovim prostorima, a od plodova ovog izuzetno zdravog voća Gudžići proizvode ne samo sokove, već i ajvar, dok je u planu i proizvodnja godži sosa.

Godži beri ili godži bobice poreklom su sa Tibeta. Iako su velika nepoznanica za mnoge, blagotvorno dejstvo ovog voća je veliko. Porodica Gudžić nekoliko godina unazad bavi se organskom proizvodnjom Godži berija.

“6-7 godina se otprilike bavimo uzgojem godži berija. Formirali smo i udruženje godži beri.U udruženju imamo oko 35 članova svih nacija. Godži bobice su jako kvalitetne što se zdravlja tiče. Korišćenje godži bobica ja najbolje za jačanje imuniteta i organizma uopšte”, istakao je Duško Gudžić.

 Porodica Gudžić se bavi i preradom ove bobičaste biljke.

“Plasman se sve više povećava. Ljudi znaju šta znače Godži beri bobice I zato se potražnja iz dana u dan povećava. Takođe proizvodimo I sokove Godži berija, sada krećemo sa proizvodnjom jabuka godži beri, Maline godži,breskva godži, zatim turšija godži,ajvar godži, a takodje planiramo da pravimo I sos godži berija pošto to još uvek niko ovde još ne radi, I nadam se da će I to da ima uspeha”, dodao je Duško Gudžić.

Sadni material proizvode sami, a bave se I otkupom

“Sadni material proizvodimo iz semena. Tu tehniku imamo i to smo usavršili da radimo. Svako može da dođe I da kupi sadnicu kod nas I da postane član našeg udruženja. Pored proizvodnje mi jedini na Kosovu otkupljujemo godži bobice”.

Da je ovo voće izuzetnog kvaliteta potvrđuje i cena, za kilogram crvenog godži berija treba izdvojiti 20 evra, dok kilogram crnih godži bobica košta i do 200 evra. Uz predan rad uzgajanje ovog voća može da donese dobru zaradu, zaključuju vredni Gudžići.