18:10

19.11.2021

18:10

19.11.2021

Maja Denić, RTK2

Safeta Jahija živi u Mogili sa majkom, čerkom i četvoro unučadi u nehumanim uslovima. U kući staroj više od 50 godina, bez kupatila i vode, ova sedmočlana porodica se dovija da preživi. Iz Opštine Klokot napominju da su ovoj porodici, u skladu sa mogućnostima, više puta izlazili u susret, što je ipak nedovoljno za pravilno odrastanje dece.

Kada nekome treba malo, onda je lako pomoći, ali kada nedostaje gotovo sve, vreme je da se zapitamo gde smo kao društvo zatajili. Prizor koji smo zatekli u kući u kojoj sa svojom porodicom živi Safeta Jahija, ostavio nas je bez reči.

“Nemamo ni kupatilo, vodu grejem u šerpi, u korito se kupamo. Sa socijalnom pomoći od 80 evra i majka prima penziju, nekad nadničimo sezonski ako nas pozovu i to je sve. Ali to nam ne izlazi, mi smo velika porodica. Samo deca kada se razbole, za lekove ne može da nam izađe. Sami smo napravili krov, prodali smo njivu kako bi sanirali krov koji je prokišnjavao i pretio da se uruši. Da li ste se nekome obraćali za pomoć? Jesam, ali niko nije pomogao, osim te socijalne pomoći. Hleb dobijamo od Majke devet Jugovića i ponekad kupim kada imam pare, a drva sakupljam u kolica ili kupim kada imam“, istakla je Safeta Jahija.

I Safetina ćerka Irena se nakon neuspešnog braka vratila sa decom u porodičnu kuću. Teško podnosi to što zbog zdravstvenog stanja ne može da doprinese porodici.

„Dete mi ide u školu, prvi razred je, njemu treba soba za učenje, treba kupatilo da se okupa. Dobar je đak, učiteljica ga hvali, u ovakvim uslovima on ne može da uči. Sva deca moraju da izađu napolje da bi on napisao domaći, mnogo nam treba. Ja sam bolesna, jedva sam u stanju da brinem o deci. Bebu sam dojila mesec dana, od kako sam se razbolela počela sam da pijem lekove, lekari su mi rekli da je više ne dojim. Kupujem joj mleko koje košta 13 evra, a to ne traje ni četiri dana. Skoro su bili bolesni svo četvoro, platili smo 150 evra za lekove, ali odakle, nemamo ni od koga da pozajmimo“, kaže Irena maksimović, Safetina ćerka.

Iz Opštine Klokot smo dobili informacije da je za ovu porodicu urađeno sve što je bilo u moći ove lokalne samouprave.

„Mi smo se pismenim putem obratili Ministarstvu za rad i socijalno staranje i predočili im njihovu situaciju. Tražili smo da im se izgradi kuća, dokle je to stiglo u ministarstvu mi nemamo saznanja. Opština im daje socijlanu poomoć, pomažemo im sa higijenskim paketima, odnosno sa hranom i odećom, ali je to nedovoljno. Zato apelujem na ministarstvo ili bilo kog drugog činioca koji može da im pomogne po tom pitanju“, rekao je gradonačelnik Klokota Božidar Dejanović.

Zahtev za izgradnju kuće Safeti Jahiji, Opština Klokot je uputila i Ministarstvu za zajednice i povratak. Nažalost, do emitovanja ovog priloga od pomenutih ministarstava nismo dobili odgovor da li će i kada ova porodica dobiti novi dom, od čega zavisi i budućnost četvoro dece.