10:44

25.01.2023

10:44

25.01.2023

Aleksandra Nićić/RTK2

Prema rezultatima Instituta za javno zdravlje Kosova voda iz Regionalnog vodovoda u Prištini ispravna je za piće. Međutim, u pojedinim mestima na snazi su restrikcije vodosnabdevanja.

Nakon obilnih padavina, zbog kojih  u pojedinim delovima Kosova došlo do poplava, postavlja se pitanje ispravnosti pijaće vode. Analizom uzoraka vode utvrđeno je da je ona i hemijski i bakteriološki ispravna, poručuju iz Instituta za javno zdravlje i Regionalnog vodovoda.  

 “Vode ima u česmama i ta je voda unutar standarda, problem je u tome što moramo vršiti redukcije vode i jedan broj stanovništva nam je bez vode".

Ne znam šta se dešava sa bunarima, sa sistemima koje Institut ne kontroliše, ili iz stranih kompanija. Naš cilj je da sačuvamo zdravlje stanovništva, da bi imali zdravlje i da budete malo obazrivi za svaki slučaj prokuvavajte vodu i to najbitnije za decu do 5 godina”, poručila je Burbuće Nuši Ljatifi, koordinator Centra za kontrolu  vode za piće.

Iz Regionalne  kompanije  vodovoda  u Prištini nastoje da snabdevanje vodom bude redovno. 

"Kao što znate, imali smo poplave u nekoliko mesta, uključujući i kanal Ibar-Lepenac gde je voda mutna. Fabrika prerade u Obiliću se snabdeva iz ovog kanala i nakon prerade snabdeva potrošače. Za sada se i Kosovo polje, Dragodan, Industrijska i još nekoliko mesta koja se snabdevaju iz alternativnih izvora. Zbog snabdevanja ovih mesta pijacom vodom u Prištini  su na snazi restrikcije, od 23:00 do 5:00 ujutru.Sa vodom kojom snabdevamo naše potrosače nema problema, ali delu koji ima restrikcije u snabdevanju  preporučuje se da voda iz česme otiče neko vreme, dok se ne izbistri, dok svi oni koji se snabdevaju iz sistema vodovoda, ona je stoprocentno ispravna”, istakla je portparol Vodovoda u Prištini Arijeta Mijeku Azizi.

Na teritoriji Opštine Gračanica ima onih koji koriste i gradsku, kao i vodu iz bunara.

Iz Regionalnog vodovoda u Prištini poručuju da će restrikcije vode  trajati dok se ne stabilizuje situacija u kanalu Ibar- Lepenac. U  Badovačkom jezeru vodostaj  je 7,5 metara  ispod maksimalne kvote, dok je  Batlavsko jezero  dostiglo svoj maksimum.