11:15

18.03.2023

11:15

18.03.2023

Milica Mihjalović/RTK2

Iako se godinama beleži napredak, žene na Kosovu se i dalje bore za svoje mesto u društvu.  A one koje iza sebe imaju uspešnu karijeru smatraju da je za uspeh potreban pre svega cilj, zatim trud i rad.

Žene čine više od polovinu populacije na Kosovu, ali i dalje ne uživaju jednakost sa muškarcima. Borba za napredak i dalje traje, a obrazovanje otvara put uspehu, smatra direktorica ansambla "Venca" Snežana Jovanović.

"Svuda sam nailazila na ponižavanje, otpilike gde je bilo više muškaraca, tamo je bilo i više pritisaka. Osećali su se ugroženim. Smatram da obrazovanje krči put, da ona samu sebe zaštiti. Nije  uvek ključno obrazovanje, ali uvek može da pomogne", rekla je Jovanovićeva.

Menadžerka škole "Malac genijalac" Milica Popović, smatra da je za uspeh potreban cilj.

"Mislim da svaka žena mora i treba da se obrazuje, jer mislim da je u ženama moć. Svim devojka i ženama na profesionalnom putu savetujem da treba da budu hrabre, da imaju samopouzdanje, da ako imaju cilj, da idu ka njemu, jer smatram da se čovek celog života usavršava", kaže Milica Popović. 

Dugogodišnjom karijerom i uspehom ističe se i advokatica Milka Milosavljević.

"Nailazila sam na predrasude, jer ovaj posao u principi rade muškarci, ali se na to nisam obazirala. Znala sam koliko znam, koliko mogu i koji mi je cilj, tako da sam te predrasude razbila i mislim da sam jedna od prvih žena na Kosovu  koja je unela pozitivnu energiju i dala vetar u leđa drugim ženama da  imaju podjednaka prava, kao i muškarci u svim sverama društva", kazala je Milka Milosavljević.

Sa pravne strane, zakon zabranjuje diskriminaciju žena. Štaviše, propisuje da je Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena kažnjava.