13:07

18.03.2023

13:07

18.03.2023

Kostadinka Stojanović/RTK2

Život žena u Zebincu, u novobrdskoj opštini se značajno razlikuje od života u većim sredinama. Kao i u ostalim ruralnim sredinama, tako i u Zebincu stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom.

Na selu je život težak, pogotovo za ženu. Egzistencija se može osigurati preko najtežih poslova - kakvi su obrađivanje zemlje, stočarstvo i održavanje domaćinstva. One starije dobi kažu da je ranijih godina život na selu bio daleko teži, ali ipak bolji.

„I sada kao i ranije živelo se od poljoprivrede. Ranije se živelo loše jer nisu postojali adekvatni uslovi, ručno se pralo, sada za sve ima mašine, više se radilo, ali bolje je bilo“, rekla je Živana Perić iz Zebinca.

„Bavim se poljoprivredom, sa suprugom zajedno obrađujemo zemlju i držimo nešto malo živine. Sada je bolje sada mašine rade sve, a pre se sve ručno radilo. Ranije se ručno žnjelo, kopalo, ranije nije bilo mehanizacije, za oranje su se koristile krave i volovi, ko je šta imao“ navela je Stana Antić.

„Uzgajamo paprike, paradajz, luk, krompir to što je dovoljno za jedno domaćinstvo. Imamo jedno četiri koze, pet ovaca, imamo male jaganjce i  jariće, sve skupa oko desetak stoke, imamo i prasiće, kokoške, golubove i zečeve. Odlučili smo se za živinu, jer od toga i živimo. Mi smo višečlana porodica, eto barem neki prihod da imamo“, navela je mlada domaćica Ana Kostić iz ovog sela.

Porodica Perić je jedna od najvećih u ovom selu – broji 22 člana. Živana ima 50 koza, međutim, ona kao i ostale njene komšije žale se na uslove u kojima žive i rade.

„Imamo oko pedesetak koza, od njih i živimo, one su nam glavni izvor prihoda. Danas mi je dete diplomiralo, i to sve zahvaljući stočarstvu, nikakva druga primanja osim ovoga nemamo. Međutim, nemamo dobre uslove, potrebna je obezbediti hranu, ali sve je poskupelo kao i seme“, istakla je ona.

 „Nabavili smo pet, šest koza, tako smo i krenuli. Da imamo boljih uslova držali bi i više stoku, potrebna nam je jedna štala“, rekla je Ana Kostić.

Uprkos teškim uslovima, žene u Zebincu nastavljaju da prkose okolnostima i nalaze snage da nastave da žive. One često pokazuju snagu i veru u bolje sutra. Stoga, treba ceniti i poštovati žene ovog malog mesta, jer su one pravi heroji.