18:35

20.03.2023

18:35

20.03.2023

Ana Stevanović/RTK2

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dete, što ne znači da ga treba navikavati na mnoštvo skupocene garderobe i igračaka. Sociolozi podsećaju da je mnogo bitnije da svoje mališane nauče odgovornom ponašanju prema novcu što će, kako tvrde, uticati i na pravilno odrastanje, kao i formiranje ličnosti.

Pitali smo učenike Osnovne škole "Miladin Mitić" u Lapljem Selu na šta najčešće troše džeparac i da li znaju da štede.

"Štednja je kada mi štedimo novac, uštedimo nešto, da ne bacamo pare na neke gluposti, da ne kupujemo nešto što nećemo da nosimo, što nam nije potrebno", rekla je učenica 5. razreda.

"Štednja je, na primer, kad skupimo pare od rođendana, od nekih proslava ili od džeparca i tako kad nam ostanu da možemo sebi da priuštimo da imamo novac kad odemo negde da kupimo sebi to što želimo", iznela je svoje mišljenje o štednji njena drugarica iz odeljenja.

"Ja štedim novac, na primer, od rođendana skupim novac i nikad ga ne potrošim. Imam jednu veću kasicu gde taj novac čuvam i na karaju meseca odem u kupovinu i kupim sebi patike i odeću", kaže učenik 6. razreda.

"Štednja je to kada dobijemo džeparac od roditelja pa nam to ostane ili kad nam baba i deda daju. Ja kući nemam kasicu prasicu, već novac držim kod sebe", rekao je još jedan šestak.

"Važno je naučiti decu od najranijeg uzrasta da cene novac, koji ne treba trošiti do zadnje pare", naglašava učiteljica Suzana Antić.

"Svi znamo da novac kvari ljude, ali to više radi kasnije sa starijima, zato sa mlađom decom treba razgovarati, da prosto znaju da vrednuju novac jer danas ga imamo, sutra ga nemamo, znači uvek treba biti spreman i za jednu i za drugu situaciju. Nekada je to bilo drugačije, svi smo imali zaključane kasice. Mislim da danas deca slabo to rade".

Sociolog Slobodan Miljković smatra da je jako važno da dete usvoji ključnu lekciju koja će kasnije uticati na miran i stabilan život, a ta lekcija odnosi se upravo na rukovanje novcem.

''Finansijski tokovi su nekako silom prilika nametnuti procesu socijalizacije, prvenstveno od strane roditelja, a sa druge strane tu je još jedan značajan element, a tu su masovni mediji. Mladi danas itekako pridaju značaj finansijama, odnosno brzoj i lakoj zaradi. Nije kod mladih danas primarno da li znaju ko je Platon, Andrić ili Tolstoj, već se značaj pridaje posedovanju brendova. Sa drugre strane, štednja kao jedan od značajnih elemenata, u okviru je nekih novih ideja, poput nekog novog vida štednje, poput bitkoina, odnosno kriptovalute''.

Finansijsko vaspitanje dece je važno, koliko i obrazovanje, a štednji se mališani uče poput svega ostalog, sopstvenim primerom. Kratkotrajno zadovoljstvo koje pruža skupocena igračka ili brendirani komad garderobe zamenite špar kasicom. Prisetite se i sami koliko ste bili ponosni kada je napunjenu otvorite i novac potrošite na nešto do čega vam je zaista stalo.