14:19

22.03.2023

14:19

22.03.2023

Milica Živić/RTK2

Druženje u školi i van nje, kao dogodovštine sa ekskurzija je nešto što se, pored sticanja znanja, pamti tokom školovanja. Učenici Gimnazije u Lapljem Selu već četvrtu godinu zaredom ne pristaju da na matursku ekskurziju odu bez drugara koji nisu u mogućnosti da finansiraju ovo putovanje. Kako bi prikupili neophodan novac organizovali su humanitarnu akciju „Doručak sa gimnazijalcima“.

Na nekoliko štandova, na platou ispred Opštine Gračanica, učenici su prodavali hranu, među kojom je bilo i  slatkiša i slaniša, a koju su pripremili i upakovali zajedno sa drugarima i profesorima.

„Planiramo da na ovaj način sakupimo bar deo novca smanjimo za one koji nemaju da sebi priušte. Mislim da ne bi trebalo da nekoga odvajamo da ne ode na matursku ekskurziju jer nema sredstava“

„Dogovorili smo se i sve je bilo u najboljem redu, danas smo to i delom pokazali. Svi drugovi iz Gimnazije i iz drugih škola su veoma zainteresovani i dosta su pomogli ovom projektu“ kažu učenici Gimnazije

Akciji su se odazvala sva odeljenja, a podržali su ih profesori i rukovodstvo škole koji kažu da je tužno kada vidite da na primer dvadesetoro dece iz jednog odeljenja ode na ekskurziju, a dvoje ne.

 „Cilj je da se sakupi novac za decu lošeg materijalnog stanja, i uvek se nameni za neke prilike, ove godine je to za ekskurziju za maturante. Naš moto škole je da idemo ili svi ili niko. Tako da se uvek potrudimo da novac usmerimo u neke od humanitarnih svrha“, rekla je Ana Kostić, profesorka srpskog jezika i knjizevnosti.

Bazar je posetila i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

„Mislim da nema ničeg lepšeg, nego videti ovoliko mladih ljudi okupljenih na jednom mestu oko jednog cilja da pomognu svojim drugovima. Upravo zbog toga sam ja sa svojim saradnicima došla da im pružim podršku, mislim da je događaj prelep, da su još jednom đaci gimnazije i njihovi profesori pokazali svoje umeće i kreativnost“ rekla je predsednica opštine Gračanica.

Sva hrana koja na štandovima ne bude prodata biće prosleđena staračkom domu i „Domu za omladinu“ u Gračanici, a ukoliko bude sakupljeno više novca on će biti  prosleđen u humanitarne svrhe.