18:15

06.06.2019

18:15

06.06.2019

Tanjug, B92

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer izjavio je da je vladavina prava najveći izazov za Severnu Makedoniju i sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Najveći izazov ne samo za Severnu Makedoniju, već i za ceo region su vladavina prava. Vladavina prava je majka svih reformi, u kontekstu evropskih integracija i kreiranja klime za mir, napredak i stabilnost", dodao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

U intervjuu za Glas Amerike, Palmer je rekao da učlanjenje u NATO neće smanjiti ruski uticaj u regionu, ali će ojačati otpor države ka ruskoj agresiji.

"Mislim da već duži period Rusi pokazuju posvećenost u agresivnoj kampanji šireći dezinformacije u regionu. I dalje vidimo veoma agresivne pokušaje u Crnoj Gori, iako je reč o državi-članici NATO", ocenjuje Palmer.

On očekuje da će američki Senat ratifikovati pristupni Protokol o ulasku Severne Makedonije u NATO u najbržem mogućem roku.

"Ohrabrujem građane da imaju u vidu da se NATO integracija odvija brzo, a ukoliko EU ne donese datum o pregovorima u junu, to će se dogoditi u julu ili oktobru. Ohrabrujem političku elitu i građane u Severnoj Makedoniji da ostanu ujedinjeni u ovom procesu, te da veruju da smo svi mi posvećeni ka integraciji Severne Makedonije u EU", zaključio je Palmer.