17:58

09.06.2019

17:58

09.06.2019

Blic, B92

U FBiH urađen je prednacrt Zakona o dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine.

Izmene podrazumevaju uspostavljanje rezervnog sastava policije u visini do 50 odsto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije.

Takođe, pokrenuta je procedura izmena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji FMUP kojim bi se otvorila mogućnosti prijema novih policijskih službenika u početnom činu “policajac”, što podrazumeva prijem novih 110 policajaca, od toga njih 55 u Specijalnu policijsku jedinicu (SPJ) i preostalih 55 u Jedinicu za podršku Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, prenosi Fena.

Najavljena je i nabavka materijalno-tehničkih sredstava za nesmetan i efikasniji rad Federalne uprave policije te je Vladi Federacije BiH dostavljena Informacija s predlogom zaključaka za izdvajanje milion KM za nabavku MTS za potrebe Specijalne policijske jedinice i Sektora uniformisane policije.

Pored nabavke MTS Vladi Federacije BiH upućen je zahtev da se helikopter, koji je dodeljen Federalnoj upravi civilne zaštite, stavi u funkciju kako bi se mogao koristiti u operativnom radu Federalne uprave policije, ali i u medicinske svrhe, kao i u slučaju elementarnih nepogoda, saopšteno je danas iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Narodna skupština RS u aprilu je podržala formiranje rezervnog sastava policije RS, a ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je pozvao i FBiH da napravi rezervni sastav.