23:00

16.06.2019

23:00

16.06.2019

Beta

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je da neće biti prevremenih parlamentarnih izbora i najavio rekonstruciju vlade.

Nakon sednice Centralnog odbora SDSM koja je održana u Ohridu, Zaev je rekao da je najviše partijsko telo odlučilo da se nastavi sa procesom rekonstrucije Vlade i najavio da će biti smenjeno najviše osam ministara i više od 20 direktora javnih institucija.

"Vraćamo se rekonstrukciji i biće promenjeno ne više od osam ministara, što je jedna trećina vlade. Verujem da ću do kraja sedmice moći da saopštim imena novih i onih koji se menjaju, da bi parlament već početkom naredne sedmice mogao da diskutuje i odlučuje o njima. Paralelno sa odlukama o novim ministrima i zamenicima sledi i razrešenje više od ;20 direktora državnih institicija i imenovanje novih. ;Očekujem da do kraja meseca zavšimo sa formalnostima rekonstrukcije vlade", rekao je premijer Severne Makedonije. ;

Zaev je istakao da se na rekonstrukciju ide nakon što su dobijena uveravanja da će Severna Makedonija konačno u oktobru dobiti ;datum za početak pregovora sa EU, pa je važno da vlada u punom kapacitetu produži sa reformama.

"Dva ili tri meseca (odlaganaj dobijanja datuma) nisu toliko važna. Drago mi je da je i Bundestag to preko poslanika potvrdio. Sve to nas od nas zahteva da skratimo vreme za bilo koje političke promene i da donesemo odluke koje su najcelishodnije za državu i gradjane, a to je da se završe promene“, rekao je Zaev.

Na sednici Centralnog odbora SDSM izabano je 16 novih članova Izvršnog odbora vladajuće stranke, ali nisu birani potpredsednici koji razrešeni na prethodnoj sednici.