21:43

18.06.2019

21:43

18.06.2019

RTCG

Crna Gora je kredibilan i pouzdan partner NATO-a, a njena vrijednost kao članice najviše se mjeri održavanjem mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, poručeno je tokom posjete delegacije NATO odbrambenog koledža iz Rima Skupštini.

Odbor za bezbjednost i odbranu CG sastao se danas sa delegacijom NATO odbrambenog koledža iz Rima, koju je predvodila komandantica koledža Kris Vajtkros.

Kako je saopšeno iz parlamenta CG, u fokusu razgovora bili su obaveze i prioriteti Crne Gore kao nove članice NATO kao i njena pozicija u regionu Zapadnog Balkana.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da Crnu Goru čini ponosnom priznanje da je kao država, za 11 godina nakon obnove državnosti, ispunila kriterijume za prijem u NATO članstvo.

On je istakao da je Crna Gora status nove članice Alijanse zaslužila odgovornom vanjskom politikom njegovanja dobrosusjedskih i regionalnih odnosa, kao i nedvosmislenom orijentacijom prema vrijednostima razvijenih zapadnih demokratija.

Kako je dodao Brajović, članstvo u NATO je u Crnoj Gori stvorilo preduslove za dugoročnu bezbjednost i stabilnost, a time i mnogo povoljniji investicioni ambijent i ekonomski napredak.

Prema njegovim riječima, Crna Gora svoju ulogu u NATO shvata ozbiljno i odgovorno.

"Koristićemo svaku priliku, a NATO odbrambeni koledž i vaš boravak Crnoj Gori to svakako jesu, da ogromne NATO resurse i u znanju savladamo i upotrijebimo kako za dobro svoje države i dobrobit ostalih NATO članica, tako i za opšte dobro", zaključio je Brajović.

On je rekao da je uvjeren da će NATO dobiti još prijatelja iz regiona i da će Zapadni Balkan postati još bezbjednosno čvršće i sigurnije područje.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Stanišić upoznao je članove NATO odbrambenog koledža sa aktivnostima Odbora za bezbjednost i odbranu u periodu od sticanja statusa nove članice Alijanse.

On je kazao da je demokratska kontrola oružanih snaga u Crnoj Gori sticanjem nezavisnosti dobila svoje suštinsko značenje i mogućnost demokratskog pristupa svim sferama bezbjednosti.

Time je, kako je istakao, povećana odgovornost parlamenta vezano za najosjetljivija pitanja sektora odbrane i bezbjednosti.

Stanišić je konstatovao da članstvom Crne Gore u NATO dodatno ojačava stabilnost regiona, a time i cjelokupne Evrope.

"Napredak Crne Gore u političkom smislu jasno pokazuje da su vrata Alijanse otvorena za zemlje aspirante", naveo je Stanišić i dodao da će se Crna Gora snažno zalagati za njihovo članstvo u toj političko-bezbjednosnoj strukturi.

On je, na pitanje članova NATO odbrambenog koledža o prioritetima Crne Gore kao nove članice i konkretnim doprinosim Alijansi, kazao da je Crna Gora kredibilan i pouzdan partner NATO-a, čija se vrijednost kao članice najviše mjeri održavanjem mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Upitan koji su konkretni benefiti koje je Crna Gora dobila članstvom u NATO, Stanišić je rekao da su pozitivni efekti članstva brojni i da se uglavnom odnose na priliv stranih investicija, sa posebnim osvrtom na Crnu Goru kao turističku destinaciju.

Misija NATO odbrambenog koledža je da doprinese efektivnosti i koheziji Alijanse kroz svoju ulogu koju ima kao centar za edukaciju i istraživanja o transatlantskim bezbjednosnim pitanjima.