09:54

30.06.2019

09:54

30.06.2019

Tanjug

U Albaniji je počelo glasanje birača u okviru lokalnih izbora, koji se održavaju u atmosferi napetog političkog konflikta. Opozicija bojkotuje izbore.

Birači glasaju kako bi izabrali predstavnike vlasti koji će biti na čelu 61 okruga u naredne četiri godine, javio je AP.

Preliminarni rezultati se ne očekuju pre ponedeljka. Mere bezbednosti su zbog izbora posebno pojačane. Pripadnici albanske vojne jedinice "komandosi" od juče brinu o bezbednosti stranih ambasada u Tirani, prenosi MIA.

Albanski komandosi su zaduženi za bezbednost 84 važna objekata i oni će zameniti oko 300 policajaca koji u uobičajenim okolnostima obezbeđuju te objekte.

"Ukupno 7. 779 policajaca će biti angažovano na lokalnim izborima u Albaniji. Oni će imati na raspolaganju vozila, kao i adekvatnu opremu za komunikaciju. Njima će pomagati 1.450 pripadnika drugih policijskih sektora, kao i pripadnici granične policije", izjavio je direktor albanskog Biroa za javnu bezbednost Albert Dervišaj.

Istovremeno oko 5. 000 pripadnika specijalne jedinice za brze intervencije biće u pripravnosti.

Lokalni izbori održavaju se nakon što ih je pre tri nedelje odložio albanski predsednik Ilir Meta i to zbog neučestvovanja opozicije, ali i straha od građanskih sukoba.

Međutim, premijer Edi Rama, lider vladajuće Socijalsitičke partije, odluku predsednika ocenio je neustavnom i poručio da će izbori biti održani u zakazanom terminu.