10:53

06.07.2019

10:53

06.07.2019

Beta

Američki istražitelji su u nastavku istrage o zapleni oko 18 tona kokaina na brodu MSC Gajan uhapsili još jednog člana posade iz Crne Gore, piše danas podgorički Dan.

List navodi da identitet nije zvanično saopšten, a da je reč je o još jednom Kotaraninu. Njegovo hapšenje usledilo je nakon niza veštačenja i saslušanja preostalih osumnjičenih, među kojima je većina državljana Crne Gore.

Odmah po pronalaženju droge na brodu uhapšen je Budvanin Ivan Đurašević, kao i Fonofave Tijasaga, koji su radili na brodu. Oni su priznali da su tokom noći dobili nalog da sa 14 čamaca na brod pretovare džakove u kojima je bio kokain. Nedugo zatim uhapšena su još četiri člana posade, od kojih trojica iz Crne Gore.

Iako je nakon prvog pretresa broda utvrđeno da se u kontejnerima plovila nalazi oko 16,5 tona kokaina, nakon nekoliko dana utvrđeno je da je kriminalna grupa ovim brodom pokušala da prokrijumčari 18 tona droge. Droga je zaplenjena i upućena na veštačenje, a tamošnji istražitelji pokušavaju da utvrde ko je naručio ovu pošiljku vrednu više od milijardu evra, kao i ko je nabavio narkotike.

Prema pisanju američkih medija, Đurašević je priznao na saslušanju da je za ovaj posao trebalo da dobije 50.000 dolara u kriptovalutama.

Jedan od direktora Carinske i granične kontrole SAD (CBP) Kasi Darst potvrdio je ranije da je ovo najveća zaplena narkotika u Americi.

Američke vlasti pokrenule su opsežnu istragu kako bi utvrdili sve detalje kriminalnog plana i identifikovale sve učesnike u ovom nelagalnom poslu.