18:39

14.08.2019

18:39

14.08.2019

Beta, B92

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev kaže da neće dozvoliti da "kriminalci, manipulatori i prevaranti" spreče članstvo zemlje u NATO i početak pregovora s EU.

Zaev je naglasio i da u slučaju "Reket" moraju da odgovaraju svi koji su prekršili zakon.

U intervjuu državnoj agenciji MIA on je rekao da je Severna Makedonija spremna za izazove sa kojima se stalno suočava na putu za ulazak u NATO i početak pregovora sa EU i dodao da njegova vlada nije ni prva ni poslednja koja se suočila sa protivnicima koji stavljaju prepreke na taj integracioni put.

"Ali građani mogu da budu spokojni, država ima kapacitet i podršku javnosti i zapadnog demokratskog sveta da ne dozvoli neprijateljima naše zemlje da uspe plan da preko korišćenja kriminalaca, manipulatora i prevaranata spreče uspeh zemlje - članstvo u NATO i početak pregovora sa EU", rekao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije je naveo da svi umešani u aferu "Reket" koji su prekršili zakon treba da odgovaraju i dobiju kazne u transparentnom pravosudnom postupku.

Kako je rekao, poruke zapadnog demokratskog sveta su jasne, nedvosmislene i identične porukama građana, i da oni očekuju potpuno i neselektivno raščišćavanje svih slučajeva korupcije, kao i da su institucije sistema dužne da u brzom i efikasnom postupku reše aktuelne slučajeve, ali i da se bez odlaganja procesuiraju slučajevi koji proizlaze iz prisluškivanih razgovora.

Zaev je istakao da u kriminalnom slučaju "Reket" traži temeljnu, veoma brzu i nezavisnu istragu, koja mora da bude okončana što pre, i da rezultat istrage mora da donese preuzimanje odgovornosti, isključivo saglasno dokazima i slovu zakona.

"Podsećam da sam prvi prijavio taj slučaj, i sada kao građanin i kao premijer imam pravo da tražim da svi umešani u ovaj slučaj koji su prekršili zakon odgovaraju, sa odgovarajućim kaznama u transparentnom pravosudnom postupku. Odgovornosti mora da bude za one koji su osmislili, za sve koji su radili sve da se spasu i protom se predstavljaju kao žrtve", rekao je Zaev.

Severnomakedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, i Zorana Milevskog da su iznudili novac od makedonskog biznismena Jordana Kamčeva, koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su u zamenu za novac nudili da će uticati na javnog tužioca da mu olakša položaj.

Biznismen Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po evra od prvobitno traženih osam miliona, a dogovorenih pet, nakon čega je to početkom maja prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je prvo o tome razgovarao sa premijerom Zaevom.

U međuvremenu su se u medijima pojavili snimci povezani sa slučajem "Reket" na kojima se čuju glasovi biznismena, specijalne tužiteljke, kao i imena istaknutih političkih ličnosti.

Na snimcima objavljenim na internet-stranici desničarskog italijanskog dnevnika Veritas Jovanovski u razgovoru sa Kamčevim uključuje specijalnu tužiteljku Katicu Janevu, spominje i da je o tome razgovarao sa Zaevom, a u medijima se sa slučajem "Reket" povezuju i neki druge političke ličnosti.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je "Reket" nazvao "ogromnom kriminalnom aferom koja trese temelje važnih državnih institucija" i zatražio efikasno, brzo i temeljno završavanje istrage i podnošenje tužbi protiv svih uključenih, ako postoje dokazi, bez obzira na to da li su funkcioneri ili nisu.