13:09

24.09.2019

13:09

24.09.2019

Tanjug, B92

Potres u Albaniji naveo je stručnjake, ali i građane BiH na razmišljanje ima li ovaj događaj veze sa učestalim potresima poslednjih meseci na području BiH.

Naime, od početka godine zabeleženo je čak 44 potresa na području BiH, a prema zvaničnim podacima do kojih je došao sarajevski N1, samo u poslednja tri meseca na području Tuzlanskog kantona zabeleženo je njih 14.

Neki od tih potresa, navodi se, nisu bili nimalo prijatni za stanovništvo.

Tlo u Albaniji je ove godine podrhtavalo 340 puta, a najjači udar je bio jačine 5,8 stepeni po Rihteru i za sobom je ostavio značajnu materijalnu štetu. Povređeno je više od 130 ljudi.

Seizmolozi kažu da je do potresa došlo pomeranjem afričke tektonske ploče, koja se proteže sve do Alpa. "Ta afrička tektonska ploča diže naše planine godišnje centimetar ili dva, one rastu", pojašnjava Ivan Brlek, seizmolog Federalnog HMZ.

Međutim, potres u Albaniji nema veze sa učestalim podrhtavanjima tla u Bosni i Hercegovini, ističe struka. Od početka godine do ovog trenutka zabeležena su 44 potresa u BiH, preneo je mostarski portal Bljesak.

Samo na širem području Tuzle, od jula do septembra, registrovano je 14 potresa.

Epicentri su bili u mestima Gnojnica, Mramor, Srebrenik i Puračić. Najjači udari dosezali su i 4,7 stupnjeva po Rihteru. "Potrebno je izvesno vreme da se nakupi seizmička energija da dođe do oslobađanja te sizmičke energije", kaže Brlek.

U slučaju Tuzle seizmička energija sakupljala se više od 40 godina - od poslednjeg velikog potresa u Mramoru 1974. godine. Tlo se tada treslo jačinom 4,9 stepena po Rihteru. Najrazorniji potres u BiH izazvao je katastrofalne posledice u Banjaluci 1969. godine.

Četiri jaka potresa prethodila su glavnom udaru, 27. oktobra 1969. Jačina od 6,6 stepena po Rihteru bila je dovoljna da ubije 15 ljudi i povredi 1.117 osoba, a 86.000 stambenih jedinica bilo je uništeno.

"Banjaluka je na jednom veoma kompleksnom seizmičkom čvoru gde se ukrštaju dva raseda. I zbog toga može da dođe do jačih potresa kakav je bio 1969. godine. Hazard za Banjaluku je visok, jer se dogodio jednom takav zemljotres, i postoji mogućnost da se ponovno dogodi'', ističe Snježana Cvijić Amulić, seizmolog RHMZ RS.

Prema prognozi seizmologa, u BiH se u sledećih 50 godina mogu očekivati potresi jačine do 7 stepeni Merkalijeve skale. Takvi potresi mogu izazvati materijalnu štetu, ali ne i ljudske žrtve.