14:07

26.09.2019

14:07

26.09.2019

Beta

Visoki funcioneri Stejt departmenta Filip Riker i Metju Palmer istakli su da je u interesu SAD da Severna Makedonija dobije datum za početak pregovora sa EU.

Kako navodi vlada u Skoplju, Riker i Palmer su u Njujorku, u razgovoru s premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Severne Makedonije Nikolom Dimitrovom "naglasili podršku SAD u sprovođenju reformi, posebno u delu pravne države, vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao pitanja važna da se ostvari očekivani cilj: datum za početak pregovora sa EU, što je i u interesu SAD".

Na tom sastanku održanom tokom zasedanja Generalne skupštine UN, Zaev je rekao da je Severna Makedonija u potpunosti fokusirana da u oktobru obezbedi datum za pregovre sa EU, kao i za napredak u ratifikaciji Protokola za pristupanje NATO, što su dva strateška cilja čijem ostvarenju su SAD dale veliki doprinos.

"Ovi ciljevi Severne Makedonije proizlaze i iz Dogovora o stateškom partnerstvu sa SAD, u kojem je evro-atlantska integracija prioritet za obezbeđivanje stabilnosti i sigurnosti zemlje, kao i regiona", rekao je Zaev.

Kako je saopšteno, u razgovoru je otvorena i tema produbljavanja ekonomske saradnje Severne Makedonije i SAD za šta, kako je rečeno, postoje veliki potencijali.