18:48

28.09.2019

18:48

28.09.2019

Tanjug, B92

Francuski ambasador u Severnoj Makedoniji Kristian Timonie, rekao je da očekuje "zeleno svetlo" francuskog predsednika Emanuela Makrona, prenosi portal a1on.

Ambasador se tako osvrnuo na stav Francuske u vezi određivanja datuma za početak pregovora za učlanjenje Severne Makedonije u EU.

Komentarišući odluku nemačkog Bundestaga, koji je pre dva dana sa velikom većinom glasova poslanika podržao početak pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom, francuski ambasador je naglasio da svaka zemlja ima svoj sistem odlučivanja.

Svako sa svojim sistemom. Mi očekujemo 'zeleno svetlo' predsednika naše Republike. Kao i uvek, povodom ove teme mi dosta toga delimo sa našim nemačkim partnerima. Imamo dobar stav prema vašoj zemlji i prema svim naporima koji ste učinili na regionalnom planu”, rekao je Timonie.

Kako je naveo, Francuzi i Nemci veoma dobro znaju da treba još dosta da se uradi da bi reforme sa papira postale reforme u realnosti i da će napraviti jedan dobar “koktel između realnosti i onog što znači dobar prijem”.

On je zaključio da će 27 zemalja-članica EU diskutovati i da je moguće da se usvoje dobre odluke, ali da to znači da je potrebna diskusija, mnogo razgovora i mnogo kompromisa.