23:03

02.10.2019

23:03

02.10.2019

Beta, B92

Predsednik CG Milo Đukanović je u Skoplju ocenio da nema stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana bez potpune integracije u evropsku i evroatlantsku zajednicu.

On je na zajedničkoj konferenciji za nivinare sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim rekao da je nestabilnost Zapadnog Balkana posledica "dugog zaostajanja u ekonomskom i demokratskom razvoju".

"To zaostajanje je posledica dugog tapkanja van evropskih koloseka. I zato odgvor na te probleme treba da bude upravo to: tendencija usvajanja evropskih vrednosti i evropskog kvaliteta života. Taj put nema alternativu. Crna Gora se trudi da bude primer u tome", rekao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore je ocenio da je Severna Makedonija naučila lekciju iz prošlosti i da je "realno da od međunarodne zajednice dobije potpunu satisfakciju" kroz otvaranje pregovora sa EU i prijem u punopravno članstvo NATO.

"Važno je da podržimo Severnu Makedoniju na tom putu. To je put bez alterantive kada se radi o stabilnosti regiona i ekonomskom demokratskom prosperitetu", rekao je Đukanović.

Severna Makedonija i Crna Gora imaju dobre odnose još iz vremena zajedničke države, ocenili su njihovi predsednici.

Severna Makdonija, istakao je Pendarovski, posebno ceni "jasnu i nedvosmislenu podršku" Crne Gore ostvarivanju vrhunskih strateških ciljeva Skoplja: članstva u NATO i EU.

"Zajedno smo konstatovali da je neophodno da EU prepozna trenutak i da Severna Makedonija ovog meseca konačno dobije datum za početak pristupnih pregovora", rekao je Pendarovski.

Dodao je da su se on i Đukanović "saglasili da od evrointegrativnih procesa nema veće pokretačke i trasformativne snage u našim društvima".

Đukanović koji je u dvovdnevu posetu došao na poziv Pendarovskog, sastaće se i s premijerom Zoranom Zaevom i s predsednikom Sobranja, Talatom Džaferijem.