13:27

16.10.2019

13:27

16.10.2019

Tanjug

Policija BiH sprovela je akciju u kojoj je na stotine ilegalnih migranata prebacila u kamp Vučjak, u blizini granice s Hrvatskom.

Hrvatski mediji upozoravaju da bi idućih dana zbog, kako se navodi, pretećih najava mogla da se pogorša dramatična situacija s migrantima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanske županije potvrdilo je akciju premeštanja ilegalnih migranata koji borave na javnim površinama u Bihaću, napuštenim objektima i objektima koji nisu registrovani za pružanje usluga smeštaja.

Do kasnih popodnevnih sati juče je u Vučjak prebačeno najmanje 500 migranata, prenosi Hina.

Policija je premeštanje migranata počela da sprovodi kada je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić u Sarajevu, najavio kako će lokalne vlasti od početka iduće nedelje prestati da pruža bilo kakvu pomoć radu centra Vučijak.

Index.hr podseća da je kamp podignut kao privremeno utočište za one migrante za koje nije bilo mesta u centrima Miral i Bira, kao i da u njemu nema čvrstih objekata ni pristup tekućoj vodi.

"Od ponedeljka prestajemo pružati bilo kakve usluge u kampu Vučjak: Pustićemo neka problem eksalira ne bi li se rešio", kazao je Fazlić.

Prema podacima koje je iznio Fazlić, na području Unsko-sanske županije boravi najmanje 6.000 ilegalnih migranata, od kojih je najveći deo smešten baš u Bihaću.

Svi oni čekaju priliku kako bi pokušali preći granicu s Hrvatskom i nastaviti put ka drugim državama-članicama Evropske unije, prenose hrvatski mediji.