11:44

24.10.2019

11:44

24.10.2019

Beta

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pozdravio je u sredu ratifikaciju protokola o pristupanju Severne Makedonije NATO u američkom Senatu.

On je ocenio da ona predstavlja važan korak te zemlje ka članstvu u alijansi i ističe posvećenost Vašingtona transatlantskoj zajednici.

"Mi snažno podržavamo kontinuiran put Severne Makedonije ka bližoj integraciji s transatlantskom zajednicom. Jučerašnje glasanje (Senata) potvrdilo je neprekidnu posvećenost Severne Makedonije demokratskim principima i vladavini prava i doprinose miru i stabilnosti u regionu", naveo je Pompeo u izjavi objavljenoj na sajtu Stejt departmenta.

Šef američke diplomatije je dodao da se SAD raduju skorom ulasku u NATO Severne Makedonije, koja će postati 30. članica alijanse.

Američki Senat je ubedljivo glasao za prijem Severne Makedonije u NATO pošto je za ratifikaciju protokola o pristupanju glasao 91 senator, a protiv dva.

Severna Makedonija je sa članicama NATO u februaru potpisala protokol o pristupanju, na osnovu Prespanskog sporazuma Skoplja i Atine kojim je rešen dugogodišnji spor dve susedne zemlje oko imena Severne Makedonije.

Očekuje se da će Severna Makedonija postati 30. članica NATO u decembru, na sastanku lidera alijanse u Londonu.