19:42

19.11.2019

19:42

19.11.2019

Tanjug

Crna Gora i Evropska komisija zaključile su Sporazum o sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić je to rekao nakon Foruma EU-ZB i dodao da je sporazum potpisao sa evropskim komesarom za unutrašnje poslove Dimitrisom Avramopulosom i da će ta zemlja, uz pomoć EU raditi na jačanju nacionalnih kapaciteta u svrhu sprečavanja i suzbijanja terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

"Crna Gora, kao država kojoj je regionalna saradnja jedan od temelja politike, kao država koja ni sa jednom zemljom regiona nema ni jedno otvoreno pitanje i dalje će biti čvrst oslonac EU u saradnji sa državama Zapadnog Balkana. Danas su se države ovog regiona saglasile da unaprede saradnju sa Evropskom graničnom i obalskom stražom (FRONTEKS) i sa EUROPOL-om, u efikasnom praćenju, boljem upravljanju granicama i migracijama", rekao je on.

Kako je rekao, jasno je saopšteno da će Evropska unija nastaviti da pruža pomoć Crnoj Gori, što će doprineti stabilnijem i bezbednijem Zapadnom Balkanu i daljem napretku ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

"Jači Zapadni Balkan znači jača Evropa. Zato je integracija Zapadnog Balkana u EU investicija u bezbednost i stabilnost Evrope u celini", rekao je Nuhodžić.