21:22

14.12.2019

21:22

14.12.2019

Danas

 Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ večeras su „pokucali“ na vrata zgrade u kojoj se nalazi sedište najviših pravosudnih organa Srbije u Beogradu kako bi „probudili tužilaštvo“ da radi svoj posao.

Ispred zgrade gde su sedišta Kasacionog, Apelacionog i drugih sudova organizovano je i prikupljanje potpisa za oslobadjane uzbunjivača iz Kruišika Aleksandra Obradovića, koji će biti predati u ponedeljak republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac.

Neposredno pre kucanja na vrata ispred zgrade je predstavljen, kako su rekli, specijalni gost koji je zamoljen da se obrati – ali je nakon najave usledila tišina, a gosta nije bilo.

„Zagorka Dolovac je ćutala u vezi Savamale, paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću, u vezi ubistva Olivera Ivanovića ćuti, kao i o slučaju Jovanjica“, rekao je jedan od organizatora protesta Miloš Simović.

Potom su okupljeni održali „minut ćutanja za pravdu“. Ni ovaj skup kao ni prethodni nije bio prijavljen i policija ga nije obezbeđivala.

„Sloboda Obradovića zavisi od svakog od nas“, poručio je Savo Manojlović iz udruženja Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti koje je organizovalo prikupljanje peticije za slobodu za uzbunjivača iz namenske industrije „Krušik“.

On je rekao da jedan čovek ustao i pobunio se u vremenu „kada su horde zla špartale džipovima bez tablica i zatamnjenih stakala uterujući strah, i u vreme kada su političkim protivnicima razbijane glave“.

Prema njegovim rečima, iduće nedelje će nastojati da oslobode Obradovića, a zatim i instituciju po instituciju. On je rekao je da će tražiti ostavku svih članova REM-a.

Kako je istakao, boriće se za svako slovo Ustava i zakona i za svakog čoveka. Posle govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju. Na čelu kolone je plakat „bojkot