15:13

13.02.2020

15:13

13.02.2020

index.hr

Zapovednik ratnog vazduhoplovstva Mihael Križanec je u sredu izdao naredbu da se svi vojni transportni helikopteri prizemlje.

Prizemljeno je svih deset helikoptera Mi-171Sh, javio je T portal.

Razlog za tu odluku su učestali kvarovi, odnosno uočene pogreške napravljene tokom remonta, a jedna od njih su, prema nezvaničnim saznanjima Indeksa, pogrešno spojena creva za ulje koja služe za hlađenje motora. Zbog te greške piloti su sve vreme dobijali pogrešne parametre temperature ulja, što je konačno moglo da rezultira i zapaljenjem motora i što bi posadu i putnike u helikopteru moglo dovesti u životnu opasnost.

Iz MORH-a su u četvrtak obavestili medije da će zapovednik Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ), general Mihael Križanec u 15 sati dati izjavu za medije 'u vezi sa uz višenamenskim transportnim helikopterima Mi-171Sh i aktuelnim aktivnostima njihovog održavanja'.

O prizemljenju helikoptera obaveštena je i još aktuelna predsednica i vrhovna zapovednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović.

"Predsednica je obaveštena i zatražila je hitan podroban izvštaj načelnika GSOSRH o svim okolnostima", poručuju iz Ureda predsednice za Novu TV.

Više detalja o svemu trebalo bi da bude poznato na konferenciji MORH-a u 15 sati.

Uveravali da je reč o redovnom održavanju

Nakon što su vraćeni sa servisa u Rusiji, na helikopterima su prijavljene brojne nepravilnosti.

Jedan od helikoptera se s generalnog servisa iz Rusije vratio pre manje od pola godine, ali ne leti.

"Mislim da je bio dvadesetak dana, radilo se na otklanjanju neispravnosti hidroservo pokretača'', rekao je predsednik Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra Ivica Grebenar.

Šef ratnog vazduhoplovstva Mihael Križanec tada je uveravao da je reč o redovnom održavanju nakon 50 sati leta.

"Ovaj primer s curenjem sistema komandi uočen je pravilno na vreme, pokrenut postupak reklamacije, kvar je otklonjen", rekao je za Novu TV zapovednik HRZ-a, brigadni general Mihael Križanec 3. februara i poručio da nije moguće da se kvar ne uoči.

Nije to jedini od ukupno 10 helikoptera koji nije u funkciji.

"Druga dva su isto tako u redu za povremeni pregled i čekamo ruske stručnjake da dođu. Trebalo je da dođu ove nedelj, ali iz određenih razloga, koji su vam poznati smo odgodili to, i možemo da čekamo jer flota nam je takva da nam omogućuje sprovođenje svih zadataka", objasnio je Križanec.