17:23

14.02.2020

17:23

14.02.2020

Tanjug

Crna Gora treba da ima svoju pravoslavnu crkvu, koja bi bila odvojena od Srpske crkve i Srbije da bi učvrstila svoj nacionalni identitet, izjavio je Milo Đukanović za AFP.

Đukanović je to rekao povodom protesta koji u Crnoj Gori traju duže od mesec dana, a koje organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, nezadovoljna usvojenim Zakonom o slobodi veroispovesti.

"Dugotrajne tenzije u vezi s tim problemom eksplodirale su kada je vlada u decembru usvojila zakon koji bi mnoge najstarije manastire i crkve mogao da pretvori u državnu imovinu u Crnoj Gori, što je pokrenulo masovne proteste", piše agencija, preneo je portal Frans24.

Napominje se da SPC, čije glavno sedište je u Beogradu, nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006. od Srbije sa kojom je bila gotovo 90 godina u zajednici, i dalje okuplja najveći broj pravoslavnih vernika.

Đukanović u intervjuu francuskoj agenciji optužuje sveštenstvo SPC da potkopava njegove napore na konsolidaciji 14-godišnje nezavisnosti zemlje.

"Srpska pravoslavna crkva je među važnim instrumentima koje ideolozi koriste u velikosrpskom nacionalizmu protiv Crne Gore, protiv crnogorske nezavisnosti, protiv njenog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta", kaže Đukanović.

Agencija navodi da je njegova namera da po ugledu na ukrajinsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori formira autonomnu pravoslavnu crkvu Crne Gore, što bi, kako tvrdi Đukanović, "ujedinilo sve pravoslavne vernike, i one srpske i one crnogorske nacionalne pripadnosti".

Agencija napominje da u Crnoj Gori gotovo jednu trećinu čine stanovnici srpske nacionalnosti.

Podseća se da je crnogorska pravoslavna crkva registrovana početkom 90-tih godina prošlog veka, nepriznata od pravoslavnih centara moći, kao i da je njen uticaj još uvek slab, a vernici malobrojni.

Dok Đukanovićeva vlast brani novi Zakon, SPC je tokom poslednjih mesec i po dana mobilisala desetine hiljada učesnika protesta, koji se održavaju dva puta nedeljno širom Crne Gore, zemlji sa oko 620.000 stanovnika, dodaje agencija.

Sveštenici, kažu, optužuju vladajuću stranku da se priprema za pljačku crkava i manastira, kojih je više od 600 i smešteni su na veoma lepim lokacijama.

Đukanović, kojeg opisuju kao pronicljivog političara koji je Crnu Goru doveo do nezavisnosti, kaže da sveštenstvo SPC u svemu tome "vešto manipuliše" vernicima.

On, dodaje AFP, tvrdi da će crkve ostati otvorene za upotrebu pravoslavnim vernicima, nakon primene Zakona, mada, kako navode, ne krije želju da konačno onemogući svaki uticaj Beograda na Crnu Goru.

Za Đukanovića je, kažu, stvaranje crnogorske crkve "logični" korak, koji sledi nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti.

"Vođeni smo ... nespornom potrebom da dovršimo duhovnu, državnu i socijalnu infrastrukturu koja će ojačati svest građana o sopstvenom identitetu", rekao je Đukanović i dodao da je "posrbljavanje Crne Gore neprihvatljivo".

Crkveno pitanje, navodi agencija, podstaklo je osetljive rasprave o identitetu i veoma komplikovanom istorijom Srbije i Crne Gore i to uoči parlamentarnih izbora koji će biti održani ove godine.

Takođe, ističu, produbljene su podele u parlamentu, gde se Đukanovićeva vladajuća DPS suočava sa prosrpskom opozicijom koja je na strani SPC.

Dodaje se da neki analitičari optužuju Đukanovića da je ovaj verski problem iskoristio da bi uzburkao emocije i odvratio pažnju od drugih problema koji su se gomilali tokom godina njegove vladavine.

Kao probleme navode niske zarade, rasprostranjenu korupciju, pretnje medijskim slobodama koje su i prepreka na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji, gde očekuje da će biti primljena 2025.

Drugi, pak, kažu da je Đukanovićeva dominacija na vlasti tokom koje je povremeno bio premijer, a povremeno predsednik i koja traje već tri decenije - zapravo glavna prepreka demokratizaciji Crne Gore.

Đukanović, međutim, poručuje da njegovi protivnici "greše" ako očekuju da će im on vlast predati bez izbora.