12:55

26.02.2020

12:55

26.02.2020

Beta

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da je još jedna osoba zaražena koronavirusom u Hrvatskoj, javila je Hrvatska radio-televizija (HRT).

Zaražen je brat mladića koji je juče imao pozitivan nalaz, pa je to drugi slučaj zaraze, dok je nalaz devojke zaraženog mladića negativan.

"To je bilo i očekivano. Dobro je da je njegova djevojka negativna, ona je zadržana i dalje na posmatranju, pa će se pratiti njeno stanje", rekao je ministar za HRT.

Beroš koji je sinoć doputovao iz Rima, rekao je da "tamo ima nešto slučajeva, ali nema znatnijeg širenja epidemije".

Hrvatski ministar je istakao i da nema mesta panici. "Ovo nije bolest koja predstavlja značajniju ugrozu, na nivou je običnog gripa - više od 80 odsto obolelih ima blage simptome. Nadam se da će tako i ostati", rekao je Beroš.

O prvom slučaju zaraze koronavirusom juče je izvestio premijer Andrej Plenković rekavši da je zaraženi mladić boravio u Milanu od 19. do 21. februara. On se nalazi u karantinu u zagrebačkoj bolnici i ima blage simptome bolesti.

Hrvatski mediji su objavili da je reč o o 26-godišnjem mladiću koji je s devojkom bio u Milanu na utakmici Lige šampiona, a zaposlen je u Eriksonu Nikola Tesla u Zagrebu. Pošto je on prošlog petka, po povratku iz Milana, bio na poslu, svi zaposleni te firme do daljeg će raditi od kuće.

Prema dosadašnjim podacima, devojka koja je sa zaraženim mladićem bila u Milanu, ima negativan nalaz na koronavirus, ali je zadržana u bolnici na posmatranju.

Više osoba nalazi se u bolničkom ili kućnom karantinu i čekaju se njihovi nalazi.