10:06

22.03.2020

10:06

22.03.2020

N1

Snažan zemljotres potresao je Zagreb nakon 6 sati ujutro. U tom zemljotresu teško je povređeno jedno dete. Evropski seizmološki centar (EMSC) javio je da je prvi potres bio jačine 5,3 stepena, sa epicentrom sedam kilometara od Zagreba. Novi zemljotres osetio se u 7 sati. Taj je bio jačine 5,2 stepeni. Oko 7.41 sati desio se i treći.

U zemljotresu je povređeno petnaestogodišnje dete.   Agenciji Hina je prvo potvrđeno da je dete poginulo, ali su iz Klinike za dečije bolesti javili da 15-godišnje dete nije poginulo, ali da je vrlo kritično.

Od jačine potresa srušene su fasade zgrada, u stanovima su popucali zidovi...

U zemljotresu je oštećen i toranj zagrebačke katedrale.

Snježan Prevolnik, seizmolog, rekao je da je zemljotres bio jačine 5,5 stepeni. Preporučio je građanima da se odmaknu od prozora i polica s kojih nešto može pasti i da, ako mogu, izađu napolje.

Dodaje da se očekuju se dalja podrhtavanja tla.

Zemljotres se osetio i u okolnim zemljama - Madjarskoj, Sloveniji, Austriji, Srbiji.

SPC: Oštećena i Saborna crkva na Cvetnom trgu

U snažnom zemljotresu koji je pogodio Zagreb oštećena je i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Kako je za Informativnu službu SPC izjavio Đakon Dragan Radić, među sveštenicima i članovima njihovih porodica nema povređenih.