14:30

10.04.2020

14:30

10.04.2020

Glas Amerike

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je u petak oko podne u Nišu da je ova nedelja teška, da će takva biti i sledeća i da se očekuje rast broja obolelih do Uskrsa, ali da je epidemiološka prognoza da će posle Uskrsa početi da opada broj obolelih, te da je moguće da do kraja meseca bude ukinuto vanredno stanje.

"Jedini način da se izborimo je da ovih 14 dana budemo disciplinovani i da shvatimo da ovo nije pitanje demokratije, već civilizacije", rekao je Tiodorović.

On je dodao da je za sada izbegnut "italijanski scenario" i da Srbija ima epidemiološkru krivu koja ima blažu tendenciju rasta od zemalja koje imaju veće zdravstvene sisteme.

Vučić: Narednih 10 dana ključno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Nišu danas građanima juga Srbije da je narednih 10 dana ključno i da veruje da će do 20. aprila situacija biti lakša.

On je rekao da se zaštitna oprema i materijali šalju na svakih sedam dana, da je od juče stiglo devet novih kliničkih respiratora, ukupno 29 u poslednjih mesec dana i da je od juče stiglo 20 neinvanzivnih kliničkih respiratora. Vučić je na konferenciji za novinare u Nišu rekao da se više objekata u Nišu priprema za lakše pacijente, jer je hala Čair puna i da će među tim objektima biti kasarna u opštini Pantelej i hotel Najs, kao i da će biti pripremljena transportna vozila za prebacivanje iz privremenih bolnica u Klinički centar Niš.

On je dodao da se zbog povećanog broja zaraženih korona virusom u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu razmatra da se bolnica u Leskovcu pretvori u kovid bolnicu, preneo je FoNet.

Policijski čas u Srbiji danas od 17 do ponedeljka u pet sati izjutra

U nizu vanrednih mera koje se u Srbiji sprovode u sklopu borbe protiv pandemije koronavirusa, na snazi će biti zabrana kretanja za sve građane od 17 sati u petak, do pet sati izjutra u ponedeljak. Zabrana važi na celoj teritoriji Srbije.

Građani će moći da svoje kućne ljubimce izvedu u šetnju tokom vikenda i to prepodne od 08 do 10 sati i uveče između 23 i 01 čas. Šetna ne bi smela da bude duža od 20 minuta, a mora se obaviti u krugu od 200 metara od mesta stanovanja.

Građani stariji od 65 godina, jutros od 04 do 07 sati imali su priliku da izađu iz svojih stanova i obave kupovinu.

Zaraženo 2.666, preminulo 65

U Srbiji je, prema poslednjim podacima saopštenim u četvrtak popodne, od koronavirusa obolelo 2.666 ljudi, dok je preminulo ukupno 65.

Prema najnovijim podacima, između srede i četvrtka testirano je 1.135 osoba od kojih je 219 pozitivno na Kovid-19.

Preminule su još četiri osobe muškog pola, a prosečna starost umrlih je 64,6 godina.

Hospitalizovnao je 1.726 osoba, od kojih je 112 na respiratoru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na društvenoj mreži Instagram da je njegov sin Danilo zaražen koronavirusom.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se u periodu kada se nalazimo u maksimumu epidemije "ne razmišlja o ukidanju mera". On je rekao da je Krizni štab podržao predlog da se policijski čas produži i pojasnio da se lično zalaže za apsolutnu zabranu kontakata, a da zabrana kretanja to omogućava.

"Ovo što se planira sada od petka je potpuno u skladu sa tim, s tim što je to zabrana kretanja koja uslovljava zabranu kontakta. Da li će to biti nastavljeno, zavisiće od rezultata".

Kon je istakao i da se još nije razmišljalo o zabrani kretanja između gradova u Srbiji pred Uskrs.

"Ako bi se uvela potpuna zabrana kretanja, onda bi to bila takva mera. To je u opticaju, ali ne još za uvođenje - bar ne do kraja vikenda".

Kon je rekao da podaci pokazuju da smo na maksimumu epidemije koji će trajati dodatnih 8 do 10 dana, odnosno dok ne prođe šesta nedelja, kada se "može očekivati opadanje tog broja".

Istakao je i da bi bilo velikih problema da vanredno stanje nije uvedeno na vreme.