16:13

13.05.2020

16:13

13.05.2020

Glas Amerike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej u sredu su zajedno saopštili "veliku zabrinutost" zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve Crnoj Gori.

Kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika Republike, Vučić i Irinej se nadaju da će "naš narod postupati mirno i pribrano u ovim trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe".

Irinej je podsetio da je "kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema SPC započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti", dok je Vučić pružio punu podršku Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori "u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način".

Predsednik Srpske narodne partije i ministar u Vadi Srbije Nenad Popović ocenio je da je hapšenjima "crnogorski režim do kraja ogolio svoje antisrpsko, autoritarno i komunističko lice", ocenjujući vlast u CG želi da "otme"! manastir Ostrog čim prođe pandmija koronavirusa.

On je konstatovao da je Crna Gora jedina država u Evropi koja hapsi sveštenike zbog ispovedanja svoje vere.

Opozicija zahteva oštru reakciju Srbije

Član predsedništva opozicionog pokreta Metla 2020 Novica Antić izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da zaseda zbog hapšenja u Crnoj Gori, pozivajući državu Srbiju da zaštiti Srbe u Crnoj Gori kontramerama koje "ne smeju biti kozmetičke, već dugoročne i represivne".

Pokret Dveri zatražio je od vlasti u Srbiji da što pre reaguju i "ultimativno" zahtevaju puštanje sveštenika SPC

"Režim Mila Đukanovića je još jednom pokazao da je spreman da izazove i građanski rat samo da bi se očuvao na vlasti. Neverovatno je da se u 21. veku, u srcu Evrope, hapse visoki zvaničnici jedne verske zajednice", saopštavaju Dveri naglašavaući da "ovakvi postupci moraju biti osuđeni od svih međunarodnih institucija koje se bave zaštitom ljudskih i verskih prava".