13:49

15.05.2020

13:49

15.05.2020

Anamari Repić, RTK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban ocenili su danas nakon sastanka u Beogradu da ekonomski odnosi dve zemlje nikada nisu bili razvijeniji.

Odnosi Srbije i Mađarske najbolji su u našoj savremenoj istoriji, i kada govorimo o političkim i ekonomskim odnosima, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

“Ja sam zahvalan mađarskom rukovodstvu, posebno premijeru Orbanu što je imao želju, hrabrosti da pre nekoliko godina krenemo u borbu sa vetrenjačama prošlosti i gradimo budućnost i uspeli smo u tome”, rekao je Vučić.

Vučič je rekao da dve zemlje imaju rekordni rast a da je Mađarska treći trgovinski partner Srbiji na nivou EU. Vučić se zahvalio Mađarskoj na pomoći tokom epidemije kovida 19, te dodao da tokom epidemije između dve zemlje transport nesmetano funkcioniše.

“Imamo odličnu saradnju po svim ekonomskim pitanjima i zhvalan sam na svim mađarskim investicijama koje su stigle u Srbiju”, kazao je Vučić.

Kako je rekao, Mađarska ulaže na celoj teritoriji Srbije, ne samo u opštinama u kojima živi mađarsko stanovništvo, te najavio da će uskoro biti otvorena fabrika u oblasti prerađivačke prehrambene industije u Arilju, a razgovarano je i o izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, i pruge Subotica-Segedin-Baja-Subotica.

Vučić: Iako priznaje nezavisnost Kosova, Mađarska razume Srbiju

Vučić je rekao da mađarska manjina nema nikakvih problema u Srbiji i da je ona most saradnje, kao i da je Mađarska uvek podržavala Srbiju na njenom putu ka EU.

“Kada mnogi razmišljaju šta da kažu i koju reč da izgovore, i kada je reč o pravima nacionalnih manjina i drugim pitanjima, predstavnici Mađarske su uvek tu da kažu dobre reči i mi smo im na tome zahvalni”, rekao je Vučić.  

“Uvereni smo da ćemo uz njihovu pomoć i pomoć svih drugim moći da osiguramo sigurnu evropsku budućnost za našu zemlju”, dodao je.

Vučić je rekao da je sa Orbanom razgovarao i o situaciji u regionu i dijalogu Beograda i Prištine.

“Ja sam zahvalan i premijeru Orbanu i ministru Sijartu jer su se trudili, bez obzira na činjenicu da je Mađarska priznala nezavisnost Kosova, da uvek razumeju srpske stavove i da nam u raznim za nas važnim pitanjima, koja nisu tehničkog karaktera, pomognu i budu zajedno sa nama”, istakao je srpski predsednik.

Orban: Mađarska podržava EU integracije Srbije

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da dve zemlje bodre i ohrabruju jedna drugu. Prema njegovoj oceni, Srbija i Mađarska su dobile prvu bitku uspevši da obuzdaju epidemiju.

“Sada počinje druga bitka a to je pokretanje ekonomije”, rekao je Orban.

Ponovio je da je ekonomska razmena bila rekordna prošle godine i zahvalio se što su granice ostale otvorene za robnu razmenu tokom epidemije. Istakao je da Mađarska podržava evropske integracije Srbije.

“Očekujemo da EU otvori onih šest poglavlja na koje već Srbija spremna”, rekao je Orban.

Kako je istakao rezultati srpske privrede pokazuju da Mađarska može da računa na ekonomiju u Srbiji.

“Srbija je ponovo prisutna u evropskoj politici. Vidimo da je sve jača i jača i biće u stanju da doprinese razvoju i napretku celog regiona”, rekao je Orban.

Na odvojenom sastanku, razgovarali su ministar finansija u vladi Srbije Siniša Mali i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Orban je jutros stigao u Beograd, a na aerodromu ga je dočekala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.