21:01

18.05.2020

21:01

18.05.2020

B92, RTS

Jedna osoba je povređena u nerazjašnjenom incidentu u Tirani, gde se po drugi put okupilo više hiljada ljudi u protestu zbog rušenja zgrade nacionalnog teatra.

Nekoliko hiljada demonstranata i stotine policajaca stajali su, licem u lice, u centru Tirane više od dva i po časa, tokom protesta zbog noćne akcije lokalnih vlasti, tokom koje je sa lica zemlje zbrisana zgrada nacionalnog teatra izgrađena 1939. godine, prenosi RTS.

Demonstranti, među kojima su viđeni šef demokrata Ljujzim Baša, disident Fatos Ljubonja i desetine glumaca, traže nezavisnu istragu o načinu na koji je srušena zgrada pozorišta i ostavku gradonačelnika Tirane Ariona Veljaja.

"Rušenje teatra je poziv na građansku neposlušnost i svrgavanje ove narko-diktatire", rekao je bivši albanski premijer Salji Beriša.

Jedna osoba lakše je povređena kada je u masi demonstranata eksplodirala neidentifikovana kapsula. Učesnici protesta su za ovaj incident optužili "provokatore iz vlasti".

Nesuglasice između vlasti i opozicije zbog rušenja zgrade teatra traju već više od godine.

Sudbina ove zgrade bila je predmet oštrih polemika vlade Edija Rame i intelektualaca, koji su se snažno protivi rušenju objekta koji se smatra delom albanskog nacionalnog nasleđa.

Odmah nakon rušenja, usledio je talas oštrih reakcija, a nekoliko stotina Albanaca okupilo se u ponedeljak u centru grada, gde su demonstranti bakljama i petardama gađali policajce.

Policija je uhapsila ukupno oko 50 osoba, uključujući i suprugu predsednika Iljira Mete.