12:47

19.05.2020

12:47

19.05.2020

Glas Amerike

"U ovom trenutku broj novoobolelih od korona virusa nije zabrinjavajući, ali je preporuka da još ne možemo da se opustimo i da neke od kovid bolnica moraju da ostanu u funkciji", izjavio je u utorak direktor Infektivne klinike u Beogradu i član državnog kriznog štaba za borbu protiv pandemije​ Goran Stevanović, dok njegov kolega iz kriznog štaba, imunolog Srđa Janković, poručuje da sa koronavirusom nije gotovo.

Stevanović je za TV Prva izjavio da je manji porast broja obolelih bio očekivan, a da je sve ispod pet odsto obolelih u odnosu na broj testiranih zadovoljavajući rezultat.

On je naveo da su kapaciteti Infektivne klinike trenutno popunjeni dve trećine - od korona virusa se leče 73 pacijenta, a njih 12 je na intenzivnoj nezi i četiri su na respiratorima.

Srđa Janković izjavio je da svi treba da budu disciplinovani i odgovorni i da je situacija u Vranju - gde je poslednjih nekoliko dana zabeleženo više desetina zaraženih, uglavnom u fabrici nameštaja - vrlo zabrinjavajuća.

On je za RTS rekao da je ipak dobro što je reč o zatvorenom kolektivu i što se zaraza nije proširila na širu zajednicu.

"Možemo da se nadamo da neće uticati na opšti tok epidemije", rekao je Janković i dodao da je najvažnije testirati sve kontakte zaraženih. "Ako se ne otkriju na vreme i mere ne primene rigorozno, može da se razbukti. Mislim da smo to izbegli i treba da budemo koncentrisani i dalje".

"Naše preporuke su stručne, treba da budemo solidarni i odgovorni. Kao što je rekla i premijerka, u ovom trenutku se ne razmatra uvođenje novih mera, ali ako se pogoršava, diskutovaćemo, a jedna od mogućnosti je obavezno nošenje maski", naveo je Janković.