16:45

19.05.2020

16:45

19.05.2020

FoNet

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Goran Čerkez saopštio je da je u poslednja 24 časa među od 900 testiranih otkriveno pet novih slučajeva koronavirusa, a oporavila su se još 44 pacijenta.

Od početka epidemije u FBiH testirano je ukupno 30.712 građana, a 1.009 je bilo pozitivno, od kojih su trenutno aktuelna 124 slučaja infekcije.

Situacija je, po oceni Čerkeza, svakim danom ohrabrujuća u pogledu oporavka zaraženih - u poslednja 24 sata oporavile su se 44 osobe, a do sada ukupno 848.

"Imamo još 541 slučaj u RS, stanje u BiH je pod kontrolom, epidemiološka situacija je stabilna", rekao je Čerkez, navodeći da je na bolničkom lečenju 25 pacijenata, ali da niko od njih nije životno ugrožen.

Čerkez je ponovio da će ulazak u BiH najvjerovatnije biti omogućen u junu, ali da su još u toku dogovori u vezi s tim ko će smeti da uđe, a ko ne. "Moramo reći da nije isto ako neko ulazi iz Italije, gde još ima prilično veliki broj umrlih pacijenata dnevno ili iz nekih zemalja gdje je situacija mirna", objasnio je Čerkez.

On je najavio da će uskoro i Veterinarski fakultet u Sarajevu početi da radi komercijalne testove za one koji imaju potrebu testiranja radi odlaska u države koje traže tu potvrdu.

Čerkez je rekao i da nargila barovi mogu da rade, ali ne i da služe nargile zbog toga što su štetne za pluća, inače najjosjetljiviji organ kada je reč o koronavirusu.