17:21

31.05.2020

17:21

31.05.2020

Hina, N1

U poslednja 24 sata u Sloveniji su testirane 264 osobe, a nije potvrđen nijedan novozaraženi, niti je bilo novih smrtnih slučajeva, objavila je slovenačka vlada čime je zvanično proglašen kraj epidemije u toj državi. 

To je treći dan zaredom bez ijednog slučaja nove zaraze ili smrti, a u bolnicama je još samo šest osoba koje se leče od Kovida-19, dok su do sada 292 otpuštene kao izlečene.

S današnjim danom u Sloveniji je i zvanično proglašen kraj epidemije koronavirusa, s time da neke mere, poput držanja socijalne distance i nošenja maski gde distanciranje nije moguće ostaju na snazi.

Ograničenja i dalje važe za održavanje masovnijih javnih okupljanja.

Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj slici od ponedeljka se otvaraju veći hoteli i drugi smeštajni kapaciteti za turiste, velnes i fitnes centri, kao i bazeni.

Osim toga, uz propisano fizičko distanciranje učesnika, mogu se opet održavati i javni događaji, ali s najviše 200 osoba. Istovremeno, počinje i nastava u školama za sve osnovce, a prvi ispiti za maturante održani su već krajem ove nedelje.

Od sledeće nedelje na snazi je nova odluka kojom je ukinuta do sada obavezan karantin za ulazak u Sloveniju za niz kategorija, među njima i za neke kategorije državljana trećih država izvan EU.

Prvi slučaj zaraze novim koronavirusom zabeležen je u Sloveniji 4. marta, a epidemiju je dan pre stupanja na dužnost vlade Janeza Janše proglasila stara vlada Marjana Šareca 12. marta. Ukupno je potvrđeno 1.473 slučaja zaraze, uz 108 preminulih.

"Nova vlada je na epidemiju dobro reagovala, a na početku i odlično sarađivala s opozicijom", rekao je u razgovoru za "Delo" predsednik Slovenije Borut Pahor.