19:03

03.07.2020

19:03

03.07.2020

Anamari Repić, RTK

Studenti Univerziteta u Beogradu su na Platou ispred Filozofskog fakulteta održali protest zahtevajući da se ne zatvaraju studentski domovi i dali nadležnima tri dana da ispune njihove zahteve. Studenti kažu da je njihov protest borba za dostojanstvo studenata. 

“Ne damo domove!”, uzvikivali su studenti na protestu koji je danas održan uprkos najavi ministra prosvete Mladena Šarčevića da se domovi za smeštaj studenata ne zatvaraju i da će studenti i u avgustu moći da polažu ispite. 

Studenti su još sinoć posle obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i najave da će studentski domovi biti zatvoreni zbog sprečavanja širenja koronavirusa, izašli na ulice i do kasno u noć protestovali ispred Skupštine Srbije. 

Pored zahteva da ostanu u domovima celo leto, studenti traže još dodatne rokove, besplatno testiranje na koronu, lečenje obolelih studenata i da predstavnici studentskog parlamenta podnesu ostavke. 

Đorđe Nikolić, predsednik Savez studenata Filozofskog fakulteta, kaže za RTK2 da oni traže da se za studente koji su oboleli od koronavirus omogući dodatni rok za polaganje ispita. 

“Tražimo i besplatno testiranje na virus za sve studente, jer dobar deo njih bi se vratio kući u slučaju da nemaju obaveze na fakultetima, ali ne znaju da li su pozitivni na virus”, kaže on.

Nina Milošević, studentkinja treće godine, kaže da bi odlazak studenata kućama mogao da ugrozi njihove ukućane.

“Mi se u domovima pridržavamo svih mera, dezinfikujemo ruke, nosimo maske, jedino se mora voditi računa o spontanim okupljanjima, a ne da se studenti šalju kući”, kaže Nina. 

Studenti su izjavili da ovo nije politički skup već da se oni bore za prava i dostojanstvo studenata. 

Lazar Bjelica, student Filozofskog fakulteta, kaže da se protestom, iako je najavljeno povlačenje mere zatvaranja domova, šalje poruka vlastima.

“Ne mogu se tako igrati sa studentima, ne može tako odluka da se pojavi odjednom a onda ne nećemo više tako da se igramo. Nećemo dozvoliti da se igraju sa našim životima”, poručuje Lazar. 

Anja Radovanović, studentkinja Filološkog fakulteta, ističe da studenti počinju da reaguju na ono što im se dešava. 

“Ovaj sistem je počeo da dehumanizuje studente, da nas stavlja na neku marginu društva. Problem u ovoj državi je što mi mladi ne možemo ni na šta da utičemo, već samo da slušamo šta nam se govori, ali mislim da su oko zatvaranja domova stvarno preterali i da studenti više neće ćutati”, rekla je ona.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović je izašla pred studente poručivši da je došla da ih podrži, te obećala da će učiniti sve što je u njenoj moći i nadležnosti da se ova akademska godina normalno privede kraju.

Ona je izjavila da će prema onome što se čulo iz Ministarstva prosvete studenti biti u domovima dok traju ispiti. Kada je reč o dodatnim ispitnim rokovima, ona je navela da je to u nadležnosti fakulteta, ali da su u dosadašnjim razgovorima svi dekani pokazali fleksibilnost.

“Imajući u vidu dobru komunikaciju koju smo imali sa ministarstvom do sada verujem da ćemo prevazići sve nesuglasice, jer ovo je sve predmet nesporazuma i nadam se da ćemo ga prevazići”, izjavila je Popović.

Saslušavši rektorku, studenti su izjavili da ukoliko se zahtevi ne ispune u roku od tri dana oni će dodati još jedan - a to je besplatna školarina za narednu godinu, a zatim i nastaviti proteste.

Predstavnik studenata Marko Radić izjavio je da je obećano da će problem biti rešen do ponedeljka, te da će studenti sačekati da vide hoće li Vlada Srbije doneti odluke u vezi sa njihovim zahtevima.

“U sučaju da zahtevi ne budu ispunjeni za tri dana mi ćemo opet izaći na ulicu i sada nećemo biti spremni da razgovaramo s obzirom da smo izigrani prvoga puta. Mi hoćemo dogovor, ne želimo incidente, već dostojanstveno studiranje i život tokom studija”, izjavio je on.

Protest studenata dolazi u trenutku otežane epidemiološke situacije u Srbiji. Vlada Srbije donela je danas, na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, nove mere za Beograd u cilju sprečavanja širenja virusa korona i zaštite zdravlja građana, koje će važiti do 18. jula. 

Mere predviđaju da se u Beogradu ograničava rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova, bez izuzetka, u vremenu od 23.00 časova do 06.00 časova narednog dana. U svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz poštovanje fizičke distance od 1,5 metara. Takođe, obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnom gradskom i prigradskom prevozu i u međugradskom prevozu.

Za nepoštovanje mere obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru, propisana je kazna u iznosu od 5.000 dinara, za svako fizičko lice koje bude kršilo ovu meru

Epidemiolozi upozoravaju na uzlazna epidemijsku krivu te da je zdravstveni sistem ponovo u opasnosti.