07:54

06.07.2020

07:54

06.07.2020

N1

Predsednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se hrvatskoj javnosti i okupljenim stranačkim kolegama u Arheološkom muzeju pošto su poslednji preliminarni rezultati Državnog izbornog poverenstva (DIP) pokazali da je HDZ osvojio 68 mandata, a 76 je neophodno za većinu u Saboru i formiranje vlade.

Andrej Plenković je dočekan od stranačkih kolega uz skandiranje "Pobeda, pobeda!" i "HDZ!". Plenković je u svom obraćanjuistakao da je reč o "sjajnom rezultatu i sjajnoj pobedi HDZ-a s partnerima" i zahvalio se svim hrvatskim građanima koji su izašli na birališta i dali svoj glas, bez obzira jesu li glasali za HDZ ili neku drugu stranku.

"To je ono što je demokratija, iskaz volje naroda o smeru kojim putom da ide Hrvatska. Naša pobeda obvezuje jer smo imali težak mandat pun iskušenja iza nas, a izazovi koji su pred nama su i veći", poručio je Plenković.

On je istakao da su Hrvatskoj potrebna rešenja za ekonomiju i javnozdravstvene izazove, za jačanje demokratije, institucija, ljudskih i manjinskih prava.

"Hrvatska danas treba vladu koja će voditi politiku novog modernog suverenizma koji baštini vrednosti HDZ-a našeg prvog predsednika dr. Franje Tuđmana, jer smo poslednih godina postavili HDZ na onaj deo političkog spektra upravo gde je on želio", rekao je Plenković.

DIP je u 23 sata prebrojao oko 91 odsto biračkih mesta, a iza HDZ-a, najviše glasova osvojila je Restart koalicija sa 43 saborska mandata, sledi Domovinski pokret 15, Most 8, koalicija Možemo 7 mandata. Na parlamentarne izbore izašlo je 1,52 miliona birača, ili 46 odsto od ukupnog broja birača, što je rekordno mala izlaznost do sada.