21:26

06.07.2020

21:26

06.07.2020

Glas Amerike

Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) su u poslednja 24 časa završile PCR analizu 511 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 60 rezultata bilo pozitivno, saopšteno je iz IJZ.

Od 60 novooboljelih, najveći broj, njih 37 je iz glavnog grada Podgorice, pet iz Petnjice, po četiri iz Ulcinja i Tivta, tri iz Rožaja, po dva iz Budve, Berana i Bijelo Polja I jedan sa Cetinja.

Prema navodima zvaničnika, od ukupnog broja danas registrovanih slučajeva, 30 su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva, a kod isto toliko oboljelih se traga za izvorom infekcije.

U posljednih mjesec dana, kada je nakon više od mjesec bez novih slučajeva uslijedio povratak epidemije, laboratorije tog Instituta registrovale su ukupno 517 slučajeva, uz pet smrtnih ishoda.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa trenutno je 512, od čega više od pola u Podgorici gdje je registrovano 155 slučajeva, i Rožajama u kojima je oboljelo 129 osoba.

Epidemiolog u IJZ, Senad Begić, ocijenio je da će do smanjenja broja oboljelih doći kad mjere koje su sprovedene u najvećim žarištima budu dale rezultate, navodeći da je za to potrebno poštovati te mjere.

"Pred nama je težak period, koji će biti još teži ako ne budemo poštovali mjere i preporuke", poručio je Begić na konferenciji za novinare u Podgorici.

Od početka epidemije u Crnoj Gori je od koronavirusa oboljela 841 osoba, od čega je četrnaest pacijenata preminulo.