16:41

21.01.2021

16:41

21.01.2021

Anamari Repić, RTK

U Srbiji je u toku masovna vakcinacija na punktovima u nekoliko gradova. Danas je zabeležena velika gužva kod Beogradskog sajma, gde se odvija masovna vakcinacija protiv koronavirusa kineskom vakcinom.

Građani koji su se dobrovoljno prijavili za vakcinu čekaju u redu ispred hale Beogradskog sajma. Od ranih jutarnjih sati dolaze stariji građani, ali i radnici u prosveti i u medijima, grupe koje su označene kao prioritetne. Masovna imunizacija se trenutno obavlja kineskom vakcinom Sinofarm.

Nakon administrativnih procedura, sledi imunizacija koja se odvija u posebnim kabinama. Sama procedura traje do pola sata, a lekari savetuju svakom vakcinisanom da sačeka kako bi se videlo ima li eventualnih reakcija. Građani kažu da sve protiče bez problema.

“Bila je gužva, ali je sve prošlo u redu, brzo ide kad se uđe unutra”, kaže jedna starija Beograđanka.

“Imao sam zakazano u 11:40, nisam čekao dugo, procedura je jednostavna, primio sam vakcinu i dobro se osećam”, kaže za RTK2 jedan prosvetni radnik.

Nakon što je primila vakcinu jedna Beograđanka kaže da je čekala oko dvadeset minuta u slučaju da ima nekih rekacija, ali da je sve bilo u redu.

“Dobije se papir sa kodom, tačno znaš koju si vakcinu primio i kada, i kada će te zvati za sledeću”, dodaje ona.

Građani sami donose odluke da li će se vakcinisati i kojom od trenutno tri ponuđene vakcine -Fajzerova, ruska i kineska. Trenutno se zbog dostupnih količina vakcinacija vrši samo kineskom.

U prvim danima masovne imunizacije, nadležni kažu da nije bilo problema te da je procedura jednostavna. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je za RTK2 da sve odvija po planu i da nema nikakvih problema.

“Danas je još veći odziv građana nego juče. To nas raduje zato što je suština da u što kraćem vremenskom periodu vakcinišemo što više ljudi. Tek tada i na taj način će imunizacija imati pravog efekta i možemo stabilizovati epidemiološku situaciju u Srbiji i reći da smo bliže pobedi protiv koronavirusa nego ranije”, izjavio je Đerlek.

Đerlek je naglasio da se do danas za dobrovoljnu vakcinaciju prijavilo skoro 460 hiljada ljudi, da je juče vakcinisano oko 20 hiljada građana a danas se očekuje između 26 i 30 hiljada.

“Nadam se da su naši građani pokazali ličnu i kolektivnu odgovornost i da se širom Srbije masovno odazivaju na vakcinaciju”, dodaje on.

Nadležni kažu da su sve vakcine koje je registrovala Agencija za lekove i medicinska sredstva, bezbedne i efikasne a da je razlika samo u tehnologiji.

Što se epidemiološke situacije tiče, Krizni štab je ocenjuje kao nepovoljnu, pa je Vladi Srbije uputio preporuke da postojeće mere i dalje ostanu na snazi.