10:19

08.04.2021

10:19

08.04.2021

RTCG

Diskriminatorska je namjera Vlade da sve građane koji su na privremenom radu u inostranstvu, a koji nemaju državljanstvo druge zemlje, niti ostvaruju biračko pravo van Crne Gore, izbrišu iz biračkog spiska, ocijenila je Bošnjačka stranka (BS).

Oni su saopštili i da apsolutno podržavaju uređenje biračkog spiska, te da su spremni da daju doprinos, kako bi Crna Gora imala transparentan i ažuran birački spisak.

"Međutim, smatramo diskriminatorskom intenciju Vlade da sve one građane koji su na privremenom radu u inostranstvu, a koji nemaju državljanstvo druge zemlje, niti ostvaruju biračko pravo van Crne Gore, da se izbrišu iz biračkog spiska", kazali su iz BS-a, uz napomenu da su mnogi od njih van Crne Gore iz ekonomskih razloga na privrmenom radu.

Drugi su van Crne Gore, pojašjavaju, zbog posjete rodbini.

"To su sve državljani Crne Gore, koji redovno izvršavaju obaveze prema svojoj državi. Smatramo da je pokušaj Vlade da na ovaj način uredi birački spisak, brisanjem naših građana koji su trenutno van Crne Gore, diskiminatorski i antiustavan, posebno imajući u vidu da su oni pokazali svoj patriotizam i ljubav prema Crnoj Gori nebrojano puta, u najtežim trenucima za našu državu", istakli su iz BS-a.

Upozoravaju i da je najava promjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva svojevrstan pokušaj izmjene demografske strukture Crne Gore, radi zlouptrebe u političke svrhe.

"Ovo je ozbiljan trenutak, kojim će Vlada pokazati da li ide u pravcu očuvanja multietničke Crne Gore, ili ide u nekom drugom pravcu. U svemu ovome vidimo pokušaj da se multietnička slika Crne Gore izmijeni.
Bošnjačka stranka će o ovakvim pokušajima inženjeringa razgovarati sa međunarodnim partnerima i obavijestiti ih o namjerama izvršne vlasti", navode iz BS-a.

Pozivaju Vladu Crne Gore da prije nego li krene u proces usvajanja nevedenih odluka razmisli o posljedicima koje ovakve odluke mogu izazvati i da odustane od ovakvih namjera.