14:16

21.09.2021

14:16

21.09.2021

Beta

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski upozorio je da bi evidentan zastoj i neizvesnost u evrointegraciji zemalja Zapadnog Balkana mogli bitno da utiču na mir i stabilnost u regionu. Kako je saopštio Kabinet predsednika Severne Makedonije, Pendarovski je to rekao na 20. sastanku na visokom nivou u organizaciji Međunarodnog centra "Nizam Gandžavi", koji je održan na marginama 76. Generalne skupštine UN.

Kako se precizira, Pendarovski je opisujući evidentan zastoj u integrativnim procesima svih zemalja Zapadnog Balkana u EU u nekoliko poslednjih godina izrazio zabrinutost i upozorio da bi neizvesnost na tom planu mogla bitno da utiče na mir i stabilnost u regionu.

Prema njegovim rečima, rezultati sadašnjeg zastoja su spor reformski tempo i uspon evroskepticizma u svim državama Zapadnog Balkana.

Održavanje perspektive za članstvo u EU je, istakao je Pendarovski, važan pokretač reformi, ne samo u Severnoj Makedoniji, već i u zemljama Zapadnog Balkana, dok je samo članstvu u EU ključno za obezbeđivanje dugorošne stabilnosti, mira i prosperiteta u regionu.

„Budućnost Zapadnog Balkana je u EU i Unija treba da drži vrata otvorena, ne samo zbog potrebe za ozbiljnim rezultatima u delu evropskih demokratskih kriterijuma, vladavine prava i borbe protiv korupcije, već i zbog mogućnosti da eventualni vakuum iskoriste strani faktori koji promovišu geopolitičke koncepte koji nisu bazirani na opštim evropskim vrednostima“, rekao je Pendarovski.