16:30

01.12.2021

16:30

01.12.2021

Danas

Milorad Dodik, koji sutra završava trodnevnu posetu Rusiji gde je očekivano dobio razumevanje od ruskog predsednika za svoje secesionističke težnje u BiH, mogao bi, kako piše moskovska Pravda od Vladimira Putina da dobije i nešto više.

List piše da bi Rusija mogla u Republiku Srpsku da pošalje i vazdušne snage onako kako su to uradile i sredinom 1990-tih, u svojstvu međunarodnog mirovnog kontingenta.

Napominje se da je Rusija imala vazdušno-desantni bataljon u Ugljeviku, u sklopu međunarodnih mirovnih snaga, koje su u junu 1999. preraspoređene u Prištinu.

U BiH su, takođe, godinama prisutne i snage NATO i EUFOR, kojima je nedavno produžen mandat na još jednu godinu. Misija EUFOR Altea se na terenu sprovodi korišćenjem sredstava i sposobnosti NATO-a, na temelju dogovora sa NATO poznatim kao “Berlin Plus”.

Prema sporazumu iz 2003. EU i NATO mogu u bilo kom trenutku u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u Bosni i Hercegovini u slučaju prijetnje sigurnosti ove zemlje. Prema rezolucijama UN te snage imaju izvršni mandat koji podrazumeva i upotrebu sile, posebno kako bi se obranile od napada ili pretnje napadom.
Pomoć Dodiku od saveznika Putina u vidu vazdušnih snaga očito je odgovor na pozive i najave koje su proteklih dana upućivali i domaći i strani zvaničnici – da bi NATO svoje trupe trebalo da pošalje u Brčko i na Drinu i da bi tome mogli prethoditi iscenirani incidenti. BiH je bila i jedna od tema na samitu NATO u Letoniji.

Poznati su takođe stavovi lidera Rusije da je širenje NATO pretnja po bezbednost Rusije, da je taj savez stvoren kao protivteža Sovjetskom Savezu, te da se NATO nepristojno odnosio prema Rusiji i odbio da uzme u obzir ruske interese.

Pisanje Pravde o ruskoj bojnoj pomoći u visu raspoređivanja snaga u BiH može da se tumači i kao lukavo osmišljen potez u trenutku dok se zakuvava situacija u Ukrajini, gde postoji opasnost od vojne intervencije Rusije. Putin je upozorio je NATO da ne gomila trupe i oružje u Ukrajini, jer to za Rusiju, kako kaže, predstavlja crvenu liniju i dovešće do snažnog odgovora.

Ruska Pravda podseća i da se Dodik oslanja na Rusiju i Kinu, ukoliko mu EU i SAD uvedu sankcije, te da je već ranije poručio da ne mari za pretnje sankcijama sa Zapada. Podsećaju da Republika Srpska teži da bude nezavisna država uz opis odnosa vlasti u RS-u prema visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu.

Kako navodi novinar Gardijana Danijel Bofi, koji je sa Dodikom nedavno razgovarao u Banjaluci, „ovaj lider Srba, koji je u BiH optužen da zemlju gura u rat svojim separatističkim i destruktivnim ciljevima, ne prihvata pretnje Zapada da će zbog toga biti sankcionisan i poručuje da nije izabran da bude kukavica“.

Podseća i da je Dodik, koji je na političkoj sceni 30 godina, nekada bio miljenik Zapada, a da je sada snažno usmeren ka Rusiji i Kini.

Obeležena godišnjica Oružanih snaga BiH
Oružane snage BiH obeležile su 16- godišnjicu, a tim povodom je u Sarajevu održana i svečana akademija.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović istakao je da su u proteklih 16 godina Oružane snage jačale i razvijale se u prepoznatljivu vojnu silu kako u regiji tako i šire.

“Rezultati nisu izostali, naprotiv ostvarili smo brojna dostignuća. Bataljonska grupa borbene pešadije Oružanih snaga pokazala je visok profesionalizam, nivo obućenosti u skladu sa NATO standardima”, kazao je Mašović.