15:02

14.05.2022

15:02

14.05.2022

RSE

Šverc cigareta preko luke Bar je klinički mrtav - ocenio je premijer Crne Gore Dritan Abazović 14. maja povodom akcije u Slobodnoj zoni Luke Bar gde je počela zaplena oko 145.000 paketa cigareta.

Vrednost cigareta se procenjuje na više desetina miliona evra.

"Ovo nikada nije bio državni posao, to je velika prevara koja se plasirala. Mi danas završavamo sa ovim procesom. Počinje proces transporta koji će trajati nekoliko dana. Kao što smo obećali, izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije", rekao je Abazović

Abazović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević prisustvovali su ovoj akciji.

Odluke o zabrani skladištenja duvana u Luci Bar donela je u junu i decembru prošle godine prethodna Vlada Zdravka Krivokapića, a vlasnicima cigareta je dat rok da ih izmeste iz lučkih skladišta.

Preko crnogorske luke Bar godišnje se prošvercuje dve milijarde cigareta

Nakon što su pre nekoliko meseci istekli i produženi rokovi za iznošenje duvanskih proizvoda, UPC je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama.

Abazović je rekao i da je njihova namera da postave zakonsku infrastrukturu i cigarete prodaju i pare upumpaju u budžet.