22:11

20.05.2022

22:11

20.05.2022

Beta, N1

ugarska se drži svog stava blokiranja početka pristupnih pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom uprkos rastućem pritisku njenih zapadnih partnera da povuče veto posle ruske invazije na Ukrajinu.

Bugarski premijer Kiril Petkov ponovio je svoj stav da njegova vlada neće „uraditi ništa zasnovano na spoljnim pritiscima“, samo nekoliko sati pošto je komesar za proširenje Oliver Varheji bugarskim zvaničnicima rekao da se vraća za tri nedelje da traži bugarsko „da“ početku pristupnih pregovora.

U video obraćanju naciji Petkov je rekao da će njegova centristička koaliciona vlada delovati samo na osnovu širokog konsenzusa. On je pozvao predsednika Rumena Radeva da sazove sastanak nacionalnog saveta za bezbednost da se razgovara o sadašnjoj fazi odnosa dva balkanska suseda.

Sofija se zalaže da Severna Makedonija usvoji ustavne garancije kojim se štite prava Bugara u Severnoj Makedoniji kao i da ostvari napredak u istorijskim sporovima i da eliminiše govor mržnje protiv Bugarske.

Petkov je rekao da vlada neće preduzeti nikakve akcije pre nego što se postigne puna saglasnost medju svim koalicionim partnerima i pre nego što parlament zauzme čvrst stav.

"Samo Narodna skupština ima konačni legitimni mandat o Severnoj Makedoniji i to treba da bude potpuno jasno celom bugarskom društvu i stranim partnerima", rekao je Petkov.

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je u sredu telefonom sa vodjama Bugarske i Severne Makedonije da ih pozove da reše svoj spor.

"Cilj ovih razgovora dok je Francuska predsedavajuća EU, je da se ohrabre dve zemlje da brzo razgovaraju o sporu izmedju njih", navedeno je u saopštenju iz Makronove kancelarije.