19:33

04.06.2022

19:33

04.06.2022

ATA

Bajram Begaj izabran je danas za novog predsednika Republike Albanije sa 78 glasova za, 4 protiv i 1 uzdržanim u Skupštini Albanije.

Za izbor novog predsednika, predloženog uz potpise 37 poslanika Socijalističke partije, na današnjoj plenarnoj sednici u četvrtom krugu glasala su 83 poslanika Skupštine.

Socijalistička partija je iznela razloge zbog kojih bi predložena kandidatura Bajrama Begaja, trebalo da bude izabrana na čelu države.

Između ostalog, u uslovima predviđenim Ustavom, u dokumentu se navodi da „Begaj odražava sve vrednosti da bude šef države i predstavnik interesa i jedinstva naroda kao i javnog dobra i poseduje sve kapacitete za vršenje nadležnosti predsednika Republike Albanije.

Bajram Begaj ispunjava uslove predviđene članom 86. Ustava i to: po rođenju je albanski državljanin i nikada se nije odrekao svog albanskog državljanstva; Rođen je u Rrogožini, 20.03.1967. godine, ispunjava uslov starosne dobi definisanim ustavnom odredbom, ima stalno prebivalište na teritoriji Republike Albanije u poslednjih 10 godina.

Bajram Begaj uživa ugled u društvu kao ličnost visokog etičko-moralnog i profesionalnog integriteta i predstavlja sve vrednosti da bude predstavnik jedinstva naroda i da nepristrasno vrši ulogu šefa države.

„S obzirom na navedeno i ocjenjujući da kandidat kojeg predlažemo za predsjednika, ispunjava sve ustavne i zakonske kriterijume; odražava sve vrednosti da bude šef države i predstavnik interesa i jedinstva naroda, kao i javnog dobra; poseduje sve kapacitete za vršenje nadležnosti predsednika Republike Albanije, ovaj predlog iznosimo u parlamentarnu proceduru uz uverenje da će ovu kandidaturu podržati poslanici Skupštine Albanije”, kaže se u zahtevu grupe SP.

Predsednik Republike Iljir Meta potpisao je danas dekret za razrešenje general-majora Bajrama Begaja sa dužnosti načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Albanije, kao i oslobađanje iz aktivne službe u Oružanih snaga.