14:26

07.07.2022

14:26

07.07.2022

Beta/Hina/N1 Beograd

Bivši hrvatski ministar poljoprivrede i potpredsednik vlade Tomislav Tolušić uhapšen je zbog sumnje na prevare vezane uz konkurse za subvencije u vinskom sektoru koje je dobio iz evropskih fondova, saopšteno je u Zagrebu. Po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca, na meti istražitelja je i jedan zaposleni u državnoj upravi.

Policija je jutros u Virovitici upala u kuću bivšeg ministra i potpredsednika vlade iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

MUP je saopštio da se po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca sprovodi kriminalistička istrga zbog sumnje u počinjenje krivičnih dela iz domena privrednog kriminala, odnosno subvencijske prevare, zloupotrebe položaja i podsticanja na zloupotrebu.

MUP nije naveo imena osumnjičenih, već samo da je reč o jednom bivšem državnom zvaničniku i jednom zaposlenom u telima državne uprave. U toku je sprovođenje dokaznih radnji.

I Kancelarija evrpskog javnog tužioca (EPPO) saopštila je da se dve osobe sumnjiče za subvencijske prevare i zloupotrebe položaja i ovlašćenja vezano uz dva konkursa u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Ta je dva konkursa sufinansirala Evropska unija.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenih doneti odluku o daljem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravovremeno obavestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, navodi se u saopštenju.