11:58

06.08.2022

11:58

06.08.2022

Nova S

Romska organizacija mladih ,,Koračajte sa nama - Phiren Amenca" i Centar za afirmaciju romske i egipćanske populacije - CAREP oštro oštro su osudili stereotipni i diskriminatorski govor mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila u kojem je rekao da je potpisivanje Temeljnog ugovora "ciganski posao".

„Ovaj njihov stav koji su potpisali to je, ne bih uvredio cigane, ali ciganski posao kroz igru, tancovanje“, naveo je mitropolit u reagovanju na potpisivanje temeljnog ugovora Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) za portal Raport.ba.

Organizacija u saopštenju navodi da može da razume da neko ko predstavlja duhovnog lidera i čija reč ima uticaj na veliki broj ljudi koji ga slede, izgovara ovakvu rečenicu kojom se omalovažava romska zajednica.

"Verujemo da je mitropolit imao boljih načina da iskaže svoje stavove, a ne da se koristi Romima kao sredstvom za uvredu čime samo produbljuje i jača već postojeće stereotipe prema ovoj zajednici. Potpisivanje temeljnog ugovora za koji mitropolit Mihailo smatra da je ne samo za Crnu Goru već i za ostale zemlje u okruženju štetan i za koji jedan dio crnogorske javnosti smatra da je izdajnički, predstavljajući metaforom "ciganska posla" dovodi cijelu romsku zajednicu u nepovoljan položaj. Na taj način se Romi karakterišu kao oni koji su skloni prevarama i nanošenju štete", navodi se u saopštenju.

Zbog toga su pozvali mitropolita Mihaila da se javno izvini romskoj zajednici u Crnoj Gori i da u svojim budućim obraćanjima izbegava uvredljiv govor i termine koji, kako navode, vređaju dostojanstvo romske zajednice.