11:51

19.08.2022

11:51

19.08.2022

RSE

Policija u Bosni i Hercegovini (BiH) je zaplenila više od 12 hiljada kutija cigareta koje nisu obeležene kontrolnim i poreznim markicama, saopšteno je iz Tužilaštva BiH u petak, 19. avgusta.

U akciji "Regina", provedenoj na području Istočne Ilidže, Konjica, Mostara, Pelagićeva, Širokog Brijega, Ilijaša, Čapljine, Gruda i Ljubuškog, privremeno je oduzeto, između ostalog, 12.530 kutija cigareta koje nisu adekvatno obeležene, 385 PVC vrećica napunjenih rezanim duvanom težine oko 0,5 kg, 30 kg rezanog duvana.

Akciju su po nalogu tužioca državnog Tužilaštva proveli službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), i ministarstva nekoliko kantona u Federaciji BiH.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je akcija bila usmerena na neovlašteni promet cigareta i duvana u većim količinama, te da je akcijom "obuhvaćeno 11 osoba čije nezakonitosti su tokom istrage temeljito dokumentovane".

"Višemesečnom istragom prikupljani su dokazi o osobama uključenim u ove nezakonite aktivnosti kojima se prouzrokuje šteta budžetu BiH i nanosi šteta građanima zbog proizvodnje i distribucije duvanskih prerađevina koje nisu prošle standarde proizvodnje i kvaliteta i kojima se ugrožava zdravlje građana", navodi se u saopštenju.

Zaključuju da se ovim vidom organizovanog kriminala bavi veliki broj osoba, koji ostvaruje nezakonitu imovinsku korist te "prouzrokuje višemilionsku štetu budžetu BiH".