16:32

23.09.2022

16:32

23.09.2022

RSE

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije podnelo je dve krivične prijave i donelo meru o zabrani ulaska u Srbiju za osam osoba koje su tokom Evroprajda u Beogradu "svojim ponašanjem vređali javni moral", saopštio je MUP 23. septembra.

"Pripadnici Uprave kriminalističke policije, u konsultaciji sa nadležnim tužilaštvom, identifikovali su dve osobe, državljane Turske i Italije, protiv kojih je zbog sumnje da su tokom Evroprajda počinili krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, podneta krivična prijava", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da za njima "raspisana potraga, s obzirom na to da su nedostupni srpskim istražnim organima".

rotivnici Evroprajda, manifestacije za promociju LGBT prava koja se svake godine održava u drugoj zemlji, nakon beogradske Prajd šetnje 17. septembra u javnosti su isticali pojedine scene koje su okarakterisali kao neprimerene i uvredu za javni moral.

Milica Đurđević Stamenkovski, iz opozicione desno orjentisane parlamentarne stranke Zavetnici, javno je osudila, kako je rekla, "skidanje donjeg veša i zadizanje suknje pred crkvom" jednog od učesnika marša za LGBT prava i "venac od trnja na glavi jednog od učesnika koji simbolizuje Hrista".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je 22. septembra najavio krivične prijave i zabranu ulaska u Srbiju protiv pojedinih učesnika Evroprajda.

Organizatori Prajda javno su se ogradili i izrazili žaljenje ukoliko je došlo do povrede religijskih i nacionalnih osećanja.

Najava krivičnih prijava zbog pretnji LBGT zajednici

U saopštenju MUP-a navodi se i da će biti "preduzete sve mere prema osobama koje su putem društvenih mreža delile objave sa ekstremističkim sadržajem upućene pripadnicima LGBT zajednice".

"Policija će protiv tih lica podneti dve krivične prijave zbog sumnje da su počinili delo ugrožavanje sigurnosti", navodi MUP.

MUP je naveo i da policija nastavlja rad "na utvrđivanju identiteta i eventualnog stavljanja na meru odbijanja ulaska" drugih učesnika Evroprajda, kao i na utvrđivanju identiteta pošiljaoca pretnji Info centru Evroprajda, koje su upućene putem i-mejl adresa pre održavanja manifestacije.

Organizatori Parade ponosa saopštili su da je broj pretnji upućenih LGBT zajednici mesec dana uoči održavanja Evroprajda utrostručen.

Posle višenedeljnih tenzija, zabrana i neizvesnosti, marš za LGBT prava dug nekoliko stotina metara, od zgrade Skupštine Srbije do obližnjeg stadiona Tašmajdan, prošao je 17. septembra bez većih incidenata uz prisustvo jakih policijskih snaga.

Vlada Srbije saopštila je da su se tog dana u Beogradu dogodila dva veća incidenta - u Ulici kralja Milana i kod Karađorđevog parka. Grupa protivnika Evroprajda naoružana signalnim bakljama, palicama i kamenicama napala je policiju kod Krađorđevog parka u blizini trga Slavija.

MUP je saopštio da je zbog narušavanja javnog reda i mira u glavnom gradu privedeno 64 osobe, da je u napadima huligana povređeno 13 policajaca i oštećeno pet policijskih vozila.