11:15

24.11.2022

11:15

24.11.2022

RSE

Rezolucija Evropskog parlamenta (EP) je snažan politički signal Srbiji da uvede sankcije Rusiji, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik 23. novembra, neposredno posle usvajanja Rezolucije.

Više od 500 poslanika glasalo za to da se pregovori sa Srbijom uslove uvođenjem sankcija Rusiji i napretkom u evropskim reformama.

Taj dokument nije pravno obavezujući za evropske institucije i države članice. U Rezoluciji je Evropski parlament dao preporuke za buduću politiku proširenja Evropske unije.

Bilčik objašnjava da zahtevi u Rezoluciji nisu novi. U dokumentu je, kako je rekao, formulisano ono što Evropska unija (EU) postavlja pred Srbiju od februara 2022. godine, kada je počela ruska agresija na Ukrajinu.

"Usklađivanje sa spoljnom politikom EU je oduvek bio važan uslov, čija je važnost dvostruko naglašena od kako je Rusija izvršila brutalnu invaziju na Ukrajinu", dodao je.

Kako je istakao, "niko ne zaustavlja pregovore niti usporava proces pridruživanja EU".

"Ali vrlo jasno kažemo – do napretka (u pregovorima) može doći, samo ukoliko se vide jasni potezi ka strateškom cilju koji je Srbija sebi zacrtala", zaključio je Bilčik.

Od 2014. godine, kada je Srbija i zvanično otpočela pregovore sa EU, briselski zvaničnici su kao glavnu prepreku u evrointegracijama isticali odnos Srbije i Kosova. Pod okriljem EU vode se pregovori dve države, a Srbija ne priznaje nezavisnost bivše južne pokrajine, proglašenu 2008. godine.

Kao problemi Srbije su se nabrajali i stanje vladavine prava – borba protiv korupcije, nezavisnost pravosuđa i procesuiranje ratnih zločina iz devedesetih, ali i neusklađenost sa spoljnom politikom EU i pre ruske invazije u februaru 2022.

Otvaranje poglavlja stoji od decembra 2021. godine. Tada je Srbija zvanično otvorila otvorila prvi klaster - set poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom po novoj metodologiji usvojenoj početkom 2020 godine.

Srbija je do sada otvorila 22 poglavlja u pregovorima, od ukupno 35. Privremeno su zatvorena samo dva.

U Rezoluciji usvojenoj 23. novembra, Evropski parlament traži da se preispitaju i evropski fondovi za Srbiju i da se finansiranje uslovi ponašanjem Srbije, naročito u spoljnoj politici.

Upitan da li postoji rizik za finansiranje Srbije iz EU, Bilčik je odgovorio:

"Dokle god Srbija ostaje na evropskom putu, ne vidim da postoji rizik za finansiranje iz fondova Unije".

Bespovratna sredstva EU Srbiji do danas iznose 3,688 milijardi evra i EU je "daleko najveći donator u Srbiji", podaci su Evropske delegacije u Srbiji.

Evropska unija je i najveći spoljnotrgovinski partner Srbije – u EU je prošle godine otišlo 65 odsto srpskog izvoza. Evropske kompanije su najveći investitori, sa više od 60 posto investicija u proteklih 12 godina.